Dolar

32,4021

Euro

34,7660

Altın

2.434,97

Bist

9.996,47

Japonya'nın ''SLIM''i, Ay'a başarılı iniş yaptı

Japonya Uzay Ajansı (JAXA), 'Ay'ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı' (SLIM) adlı uzay aracının Ay'a başarılı bir şekilde iniş yaptığını açıkladı. Moon Sniper takma adıyla bilinen SLIM aracının, yerel saatle 20 Ocak 00.20'de başarılı bir iniş gerçekleştirdiği belirtildi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-20 08:37:13

Japonya'nın ''SLIM''i, Ay'a başarılı iniş yaptı

Japonya Uzay Ajansı (JAXA), "Ay'ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı" (SLIM) adlı uzay aracının Ay'a başarılı bir şekilde iniş yaptığını açıkladı. Moon Sniper takma adıyla bilinen SLIM aracının, yerel saatle 20 Ocak 00.20'de başarılı bir iniş gerçekleştirdiği belirtildi. Araçtaki yerleşik güneş bataryasının güç üretmediği, ancak diğer ekipman fonksiyonlarının düzgün çalıştığı bildirildi.

Ulusal basın, Japonya'nın Ay'a iniş yapma başarısıyla Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Hindistan'dan sonra bu alanda faaliyet gösteren beşinci ülke olduğunu ifade etti. JAXA Uzay ve Astronotlar Enstitüsü Direktörü Kuninaka Hitoşi, aracın hedef bölgesine 100 metre yakınına indiğini açıkladı.

JAXA Başkanı Yamakawa Hiroşi, Japonya'nın bu başarısına dikkat çekerek, "İniş teknolojimizin daha fazla gelişmesi gerekiyor" dedi. Araçtaki bataryanın kısa süre içinde sona erebilecek gücüne rağmen, JAXA'nın Ay yüzeyi ve doğasıyla ilgili veri toplamaya devam edeceği bildirildi.

SLIM'i taşıyan H2A roketi, eylül ayı sonunda Kagoşima'ya bağlı Tanegaşima Uzay Merkezi'nden uzaya fırlatılmıştı. JAXA, SLIM aracının Ay'a "benzeri görülmemiş derecede yüksek hassasiyette bir iniş" gerçekleştirmesini beklediğini duyurmuştu. Mitsubishi Electric tarafından üretilen 700 kilogram ağırlığındaki iniş aracı, 2,4 metre yüksekliğe ve 2,7 metre genişliğe sahip. Aracın, taşıdığı küre şeklinde ve tenis topundan biraz daha büyük olan bir sonda vasıtasıyla Ay yüzeyinde hareket edebilmesi öngörülüyor.

 
 

Haber Ara