Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

İsrailli yorumcu Granot: Trump, Prens Selman’ı Abbas’ı ikna etmesi İçin görevlendirdi

İsrail’li yorumcu Oded Granot, Trump yönetiminin Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın anlaşmayı kabul etmesi için Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı görevlendirdiğini öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-31 09:23:07

İsrailli yorumcu Granot: Trump, Prens Selman’ı Abbas’ı ikna etmesi İçin görevlendirdi

İşgal devleti İsrail'in Arap yorumcusu Oded Granot,  İsrail Hume gazetesinde yayınlanan bir analiz haberinde, Amerikan yönetiminin Arap rejimlerini ‘Yüzyılın Anlaşması'nı kabul etmeye ve itiraz etmemeye ikna etmek için büyük çaba sarf ettiğini söyledi.

Granot, Trump yönetiminin Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın anlaşmayı kabul etmesi için Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı görevlendirdiğini öne sürdü.

Prens Selman'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı anlaşmayı kabul etmeye ikna etmeye çalıştığını belirten İsrailli yorumcu Granot; Bin Selman'ın, Abbas'a “Filistin Devleti'nin Başkenti Kudüs'ü çevreleyen Abu Dis kasabasında başlatıldığında felaket olmayacak" dediğini aktardı.

İsrailli yorumcu, Suudi Veliaht Prensi Selman'ın Abbas'ı ikna etme girişimlerinin, Trump tarafından açıklanan barış planına neyin dahil olduğunu önceden bildiğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Bu arada İsrail Jarusalem Post gazetesine geçen yıl çıkan bir haberde ise, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'a ABD tarafından dayatılan "Yüzyılın Anlaşmasını" kabul etmesi için 10 milyar dolar teklifte bulunduğu iddia edilmiş, Abbas'ın ise anlaşmayı kabul etmediği açıklanmıştı.

Öte yandan Haaretz gazetesi, dünkü sayısında ise İsrail güvenlik liderlerinin Ürdün ile barış anlaşmasının çökme olasılığı hakkındaki endişelerini dile getirdiğini ve Ürdün Kralı Abdullah'ın şu anda muhalefetin iç baskısı altında olduğunu belirtti.

İsrail güvenlik liderleri, Amman'daki rejimin koşullarını kötüleştiren şeyin, İsrail'in ürdün Vadisi'ni ve yerleşimlerini ilhak etmeye yönelik yaklaşımı, kamu kurumlarında yolsuzluğun yayılması ve kötüleşen ekonomik koşullara duyulan öfke olduğunu belirtti.

Gazete, Ürdün sokağının, muhalif güçlerin ve özellikle Müslüman Kardeşler'in, İsrail'i Amman'daki rejime bağlayan yakın güvenlik ve siyasi işbirliğine karşı çıktığını belirtti.

Haber Ara