Dolar

32,4123

Euro

34,8332

Altın

2.437,27

Bist

10.082,77

İsrailli askeri uzman Ben Menahim: Yüzyılın Anlaşması’na karşı çıkan Ürdün Kralı’na darbe girişimi son anda önlendi

İsrailli askeri uzman, son zamanlarda sokağı kışkırtarak, 'Yüzyılın Anlaşması'na karşı çıkan Ürdün Kralı II. Abdullah’ı devirmeyi amaçlayan bir komplonun ortaya çıkarıldığını ve Kral’ın bu komployu kontrol etmeyi başardığını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-16 11:25:07

İsrailli askeri uzman Ben Menahim: Yüzyılın Anlaşması’na karşı çıkan Ürdün Kralı’na darbe girişimi son anda önlendi

ABD Başkanı Trump tarafından hazırlatılan ve Ramazan ayından sonra açıklanması beklenen, 'Yüzyılın Anlaşması Planı'na karşı duruşuyla bilinen Ürdün Kralı II. Abdullah'ın, kendisine karşı düzenlenen darbe komplosundan son anda kurtulduğu öne sürüldü.

'KRAL, DARBE KOMPLOSUNU KONTROL ETMEYİ BAŞARDI'

İsrailli bir uzman, son zamanlarda sokağı kışkırtarak Ürdün Kralı II. Abdullah'ı devirmeyi amaçlayan bir komplonun ortaya çıkarıldığını ve Kral'ın bu komployu kontrol etmeyi başardığını söyledi.

İsrailli askeri uzman Ben Menahim, yaşanan son gelişmeyi şöyle aktardı:

"Ürdün Kralı II. Abdullah, son zamanlarda krallığın istikrarsız bir durumda olduğunu, Ürdün ordusunun desteğine sahip olmasına rağmen, ‘Yüzyılın Anlaşması'ın ilanının konuşulduğu bir zamanda Saray'daki bir dizi güvenlik görevlisi ve kıdemle danışmanının kendisine karşı darbe girişimi hazırlığının ortaya çıkarıldığını ve komploya katılanların görevden alındığını ima etti. Bu olayın çıkmasından sonra Saray ve Ürdün istihbarat servisi içinde yeniden düzenlemeye gitmeye başladı.”

'BAZI KIDEMLİ GENERALLER EMEKLİLİĞE SEVK EDİLDİ'

İsrail Askeri İstihbarat Servisi'nde eski bir subay olan Ben Menahim, Kudüs Halkla İlişkiler Enstitüsü'nün bir makalesinde “Kral, bazı kıdemli generalleri emekliliğe sevk etmeye karar vermiş ve bazı kıdemli saray yetkilileri istifalarını sunmuşlardır. Kral güvendiği kişilere yenilerini getirmiştir. Kral II. Abdullah az kalsın, sokağı kışkırtarak, ülkeyi kaos ve istikrarsızlığa sürüklemek isteyenlerin darbesine maruz kalacaktı” dedi.

'KRAL II. ABDULLAH ÜLKE DIŞINDAYKEN DARBE YAPACAKLARDI'

İsrailli askeri uzman Ben Menahim, Kral II. Abdullah ülke dışındayken, darbe komplocularının, askeri istihbarat teşkilatının katılımıyla ülkenin önde gelen kabilelerinin kışkırtarak Kraliyet Sarayı önünde gösteriler düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Haşimi Krallığı'nın istikrarını tehdit eden ‘Yüzyılın Anlaşması' arifesinde Ürdün'deki durumun kırılganlığının büyüklüğüne işaret ettiğini belirten İsrailli askeri uzman Ben Menahim, Kral II. Abdullah'ın oğlu Veliaht Prens Hüseyin'e karşı, özellikle son aylarda kabilelerin yoğun protestolarına tanık olduğunu söyledi.

'ORDU, KRAL'IN TARAFINDA DURDU'

Ben Menahim, yaşanan gelişmeler karşısında Genel Kurmay Başkanı'nın, Kral'ın tarafında durduğunu belirterek, ordunun her türlü tehdide karşı alarma geçtiğini dikkat çekti.

Muhaliflerin işinin zor olduğunu belirten İsrailli askeri uzman Ben Menahim, 'Yüzyılın Anlaşması'na karşı çıkan Kral'ı devirmeyi denemek isteyen herkesin Ürdün askeri muhalefetiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Haber Ara