Dolar

32,2899

Euro

34,6277

Altın

2.412,81

Bist

10.045,74

'İsrail, Netanyahu yüzünden, ABD’li Demokratlar’ın desteğini kaybediyor'

Pew Araştırma Merkezi'nin son yaptığı ankette, Amerika’da Demokratların çoğu, İsrail Başbakan Netanyahu hükümetine bakışları olumsuz. Washington’daki İsrail yanlısı lobi de, yıllarca iki taraflı desteğe güvendi. Bu dönem ise, bu destek görünüşte bitti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-27 10:46:48

'İsrail, Netanyahu yüzünden, ABD’li Demokratlar’ın desteğini kaybediyor'

Haaretz Gaztetesi Editörden

Pew Araştırma Merkezi'nin, Amerikan halkının İsrail ile ilgili düşünceleri üzerine yaptığı ve geçen çarşamba günü yayınladığı anket, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasındaki farkları ortaya çıkardı.

DEMOKRATLAR, NETENYAHU'YA ELEŞTİRİDE BİRBİRİYLE YARIŞIYOR

Demokratların üçte ikisi, Başbakan Netanyahu yönetimindeki İsrail hükümetine karşı olumsuz görüşlere sahip olduklarını söyledi. İsrail halkı, bu rakamlara yeterince aşina olmayabilir; ancak Demokratların başkan adayları kesinlikle var ve son haftalarda Netanyahu'ya yaptıkları sert eleştirilerle birbirleriyle rekabet ediyorlar.
Senatör Bernie Sanders, Başbakan Netanyahu'yu uluslararası bir otokratik yöneticiler ittifakının bir parçası olarak nitelendirdi; eski Kongre üyesi Beto O'Rourke ise, O'na ırkçı dedi.
Rakamlar net ve sıkıntılı bir eğilim gösteriyor: Netanyahu'nun politikasına göre İsrail, silah ve kürtaj gibi iki partiyi otomatik olarak bölen bir sorun haline geliyor. Donald Trump'ın partisi Cumhuriyetçiler bu konuda tek bir pozisyona sahipler. Şu anda Temsilciler Meclisini kontrol eden ve cumhurbaşkanlığı adayları son yedi seçim kampanyasının altısında oyların en büyük kısmını kazanan Demokratlar bunun tam tersi bir görüşe sahipler.

İSRAİL'E DESTEK VEREN ILIMLI DEMOKRATLAR DA GEL-GİT İÇİNDE

Amerikan ve İsrail medyası, özellikle Netanyahu'ya karşı sert eleştirilerde bulunan Demokrat Parti'nin solundaki Kongre üyelerinden bahsediyor. Fakat İsrail'in, Birleşik Devletler'deki çeşitli delegasyonlarının gerçekten korktuğu şey, Demokrat Parti'nin merkezindeki ılımlılar olmak üzere İsrail'i ziyaret eden ve açıkça desteklemeye çalışan politikacıların çizgilerindeki gel-gitler…
Demokratlardaki bu eğilim tersine çevrilebilir; ancak İsrail'de, Filistinlilerle uzlaşma ihtimalini ortadan kaldıracak ve İsrail'i Ortodoks bir din devlet haline gelmesine daha da yaklaştıracak dört yıllık sağcı-dinsel bir hükümetin daha da sertleşmesi bekleniyor.

İSRAİL YANLISI LOBİ, İKİ TARAFLI DESTEĞE GÜVEDİ, BU DÖNEM İSE DESTEK SONA ERDİ

Washington'daki İsrail yanlısı lobi, yıllarca iki taraflı desteğe güvendi. Bu dönem görünüşte bitti. Netanyahu'ya sadece destek veren Trump var; Amerika'daki gençlerin çoğu tarafından desteklenen Demokrat Parti'de ise, İsrail'in geleceği yok.

Haber Ara