Dolar

32,3833

Euro

34,7878

Altın

2.398,30

Bist

10.208,65

İsrail, muhtemel savaş senaryolarına hazırlanıyor

İsrail Ulusal Güvenlik Araştırma Enstitüsü Başkanı Yadlin, bugün Cumhurbaşkanı Rivlin’e, 2020 için stratejik durum hakkında sunduğu raporda, İran ile ABD arasındaki gerilimin İsrail’e de sıçrayabileceği işaret edilerek, ordunun muhtemel savaş senaryolarına karşı hazırlanması gerektiği belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-06 16:30:19

İsrail, muhtemel savaş senaryolarına hazırlanıyor

İran ile ABD arasında çıkacak olası bir çatışmadan en çok etkilenecek ülkelerin başında gelen işgal devleti İsrail'de tedirginlik sürüyor.

Muhtemel bir İran saldırısına karşı alarma geçen İsrail, yaşanan gelişmeleri dikkatle izlerken; İsrail Ulusal Güvenlik Araştırma Enstitüsü Başkanı Amos Yadlin, bugün Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e 2020 için stratejik durum hakkındaki raporu sundu.

Raporunda; Ulusal Güvenlik Araştırma Enstitüsü, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Amerikan ordusu tarafından tasfiye edilmesinin, bölgede yansımalarını değerlendirmek için çok erken olan stratejik bir değişikliğe yol açabileceğine inanıyor.

Enstitü raporu, bunun İsrail'in sınırlı bir çatışmadan İran ve ABD arasındaki büyük ölçekli bir çatışmaya kadar çeşitli senaryolara hazırlanmasını zorunlu kıldığını gösterdi.

Enstitü, kuzey İsrail'de askeri savaş riskinin bu yıl önemli ölçüde arttığına ve İsrail hedeflerine karşı olası bir İran tepkisinin ardından Lübnan'da yeni bir savaşa kaymaya neden olabileceğine inanıyor.

Gazze Şeridi'ne gelince, raporda askeri bir savaşa çekilme riskinin hâlâ mevcut olduğu belirtildi ve bu durumda rapor İsrail ordusunun Hamas'a ciddi bir darbe indirmesini önerdi; ancak orduyu Gazze'ye yeniden işgal etmeye karşı uyardı ve bir ateşkes anlaşması yapmayı tercih etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, Ulusal Güvenlik Araştırma Enstitüsü'nün raporunu aldıktan sonra yaptığı açıklamada, "İsrail'in şu anda seçilmiş bir hükümetin olmadığı siyasi bir krizden geçtiğine işaret ederek bu tahminlere çok ciddi bakıyor" dedi.

Haber Ara