Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İsrail medyasında uzman yorumu: 'Hamas yenilmez'

İsrail ordusu Gazze'de ağır kayıplar vermeyi sürdürürken, İsrail medyası yaşanan hezimeti tartışıyor. İsrailli askeri analist Nir Dvori, Hamas'ın ancak 'yıpratma savaşıyla' yenilgiye uğratılabileceğini, İsrail ordusunun da Gazze'deki savaş stratejisini değiştirmeye hazırlandığını iddia etti.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-27 13:05:30

İsrail medyasında uzman yorumu: 'Hamas yenilmez'

Gazze'yi kısa sürede ele geçireceğini iddia eden İsrail yönetimi, saldırıların 82. gününde bambaşka şeyler konuşuyor. İsrail ordusuyla siyasi yönetim arasındaki atışmalar devam ederken İsrail medyasında da kafa karışıklığı hüküm sürüyor.

İsrail medyasından Kanal 12 analisti Dvori, İsrail ordusunun Gazze'deki durumuna dair bir yazı kaleme aldı.

Dvori, "İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ve güneyinde yaklaşık iki ay süren kara saldırılarının ve girdiği şiddetli çatışmaların ardından, savaş stratejisini değiştirmeye hazırlandığını" belirtti.

F7-nkpoX0AAkywb

Askeri uzman, "İsrailli kurmaylar, mevcut aşamanın sonuna yaklaştıklarının farkında olmalarına rağmen Gazze'nin etkili şekilde kontrol altına alındığını ve Hamas'ın askeri gücünün sona erdirildiğini iddia ediyorlar."

"HAMAS ANCAK YIPRATILARAK YENİLİR"

İsrailli askeri analist Dvori, yazısına şöyle devam etti:

"Hamas ancak yıpratma savaşıyla yenilgiye uğratılabilir. İsrail ordusunun Gazze saldırılarında strateji değişikliğinin arkasında yatan sebep, Hamas'ın muhtemel yenilgisinin hiçbir şekilde askeri operasyonla değil, uzun bir yıpratma savaşıyla sağlanacağı kanaatine varmasıdır."

Dvori, bunun için siyasi hamleye de ihtiyaç olduğunu, Savaşın bir sonraki aşamasının daha "cerrahi" bir müdahale gibi olması gerektiğini kaydetti.

"TAMPON BÖLGE"

Gazze'de uzun bir hazırlık dönemi gerektiğini ifade eden Dvori, şöyle devam etti:

"Sınırdaki tehdidin ortadan kaldırılması ve Gazze sakinlerinin bir an önce evlerine dönmesi için Gazze'nin sınırına onlarca kilometre boyunca bir tampon bölge kurulacak."

Dvori ayrıca, bu aşamada İsrail ordusunun Gazze'deki kuvvetlerinde önemli bir azalmaya gideceğini, çünkü tek seferlik değil tüm yıl boyunca değişimle devam edecek bir süreçten bahsedildiğini aktardı.

7 EKİM ANALİZİ

Kanal 12'nin askeri analisti Nir Dvori, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu ile ilgili yorumunda Hamas'ın büyük operasyona İsrail ordusunun bilmediği bir iletişim ağıyla hazırlandığını belirtmişti. Dvori, İsrail istihbaratının Hamas tarafından kullanılan iletişim cihazları hakkında kesinlikle bilgisi olmadığını da vurgulamıştı.

Haber Ara