Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İsrail medyası: Gazze'de çamura battık

İsrail ordusunun Gazze'deki ağır kayıpları İsrail'deki askeri uzmanlar tarafından ağır eleştirilerle gündeme getiriliyor. İsrail ordusunda görev alan eski general Yitzhak Brick, İsrail ordusunun Gazze'de giderek çamura battığını' ifade etti.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-01 18:40:58

İsrail medyası: Gazze'de çamura battık

İsrail medyasından Maariv gazetesinde çıkan yazıda İsrail ordusunun kurmay kadroları eleştirildi.

İşgal ordusunun yedek kuvvetlerinde görevli eski general Yitzhak Brick, gazetedeki yazısında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını değerlendirdi.

"GAZZE'DE GİDEREK ÇAMURA BATIYORUZ"

Brick, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Zaman geçtikçe Hamas'ın ortadan kaldırılması ve esirlerin serbest kalması gibi savaşın hedeflerinin gerçekleşmesinden uzaklaşıyoruz, Gazze'de giderek çamura batıyoruz."

GCa8dvJWEAA7S5W

HAMAS'I ORADA YOK ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

"Hamas, Refah'ın tamamını kontrol altında tutuyor. Orası Gazze ve Orta Doğu'daki en kalabalık nüfusa sahip, mülteci kamplarında 2 milyon mülteci yaşıyor, ortam korkunç şekilde kalabalık. Bu nedenle mülteci kamplarına saldırmak imkansız. Tek kelimeyle anlatmak gerekirse mültecilere karışan Hamas'ı orada yok etmek mümkün değil."

GAZZE'DEKİ TÜNELLER

"Sina'dan Gazze'ye silah geçişinin temel koridoru mesabesindeki tünellerin ele geçirilememesi savaşta belirlenen temel misyonun başarılamadığı anlamına geliyor."

"Refah'taki Hamas'ın yüzlerce kilometrelik tünellerinden Han Yunus'a buradan da Gazze'nin kuzeyine özgürce geçiliyor. Tünellerin girişleri yıkılsa bile daha binlercesi var, kısmi yıkım tünellerdeki hareketi etkilemedi."

"HER GÜN AĞIR KAYIPLAR VERİYORUZ"

"Dolayısıyla Han Yunus ve Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki kent ve mahallelerde şu anki haliyle savaşın devam etmesi savaşın hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlamıyor. Aksine bu savaşta patlayıcılar, bize karşı kurulan tuzaklar ve atılan tanksavar füzeler nedeniyle her gün ağır kayıplar veriyoruz."

GCtZAFIWEAAHWUW

"Savaş yöntemini yeniden değerlendirmenin, yoğun nüfuslu bölgelerden çıkmanın, doğru istihbarat bilgilerine dayalı uçaklarla ve kara saldırılarıyla nokta atışları yapma vakti geldi. Hamas'ı tamamen ortadan kaldıramadık. Ancak daha az kayıpla bölgeyi kontrol etmeye devam edebiliriz. Böyle savaşın üçüncü aşamasında Hamas'ın saflarını yeniden düzenlemesini engelleyeceğiz. Bir an önce faydasız kabustan uyanmak gerekliyor."

"SAHTE BİR GERÇEKLİK YAŞIYORLAR"

"Bazı bakanlar ve milletvekilleri bu durumun bu aşamada gerçekçi olmadığının farkında ancak suçlanmaktan çekindikleri için görüşlerini açıklamıyor. Bu ise kısır döngüye neden oluyor.

İsrail'deki aşırı sağ yanlısı hükümet üyeleri, gece-gündüz, Hamas yenilgiye uğratılana kadar Gazze'deki çatışmanın tüm gücüyle devam etmesi gerektiğini söylüyor. Sahadaki gerçekleri görmezden gelerek sahte bir gerçeklik yaşıyorlar."

"ABD'NİN DESTEĞİNİ KAYBEDECEĞİZ"

"Onların anlayışına göre Gazze, gerek güvenlik gerekse sivil idari açıdan dünyanın sonuna kadar İsrail'in elinde kalmalı. Bu yaklaşım İsrail'in 2 milyon mültecinin sorumluluğunu üstleneceği, yaşanacak her felaketin ve insani krizin sorumluluğunun İsrail'in omuzlarına binmesi anlamına geliyor. Böylece genel olarak dünyanın desteğini, savaşta da ABD'nin desteğini kaybedeceğiz; şu ana kadar ağır bedeller ödediğimiz savaştaki tüm başarılarımızı kaybedeceğiz."

"AĞIR KAYIPLAR SÜRECEK"

"Ama yeterli değil. Onların yaklaşımına göre, İsrail ordusundan büyük güçler, Gazze Şeridi'nin yoğun nüfuslu bölgelerinde senelerce kalmaya devam edecek, Hamas'la çete savaşını sürdürecek. Bu da onları tuzaklarla karşı karşıya getirmeye ve güçlerimize karşı tanksavar füzeleri ateşlemeye devam edilmesine, ağır kayıplara neden olacak."

Haber Ara