Dolar

32,3205

Euro

34,8240

Altın

2.410,63

Bist

10.267,09

İsrail’in tazminat yüzsüzlüğü!

Her gün işgal altında bulundurduğu Filistin topraklarında kan akıtan işgal devleti İsrail mahkemesi, Filistin yönetiminden, ikinci Filistin intifadasında öldürülen İsrail vatandaşları için tazminat talep etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-09 11:47:35

İsrail’in tazminat yüzsüzlüğü!

buyuk_90

İşgal devleti İsrail, 'yüzsüzlükte' sınır tanımıyor. İsrail, Filistin halkına tazminat ödemesi gerekirken, 20 önceki olaylarda hayatını kaybeden İsrail'liler için Filistin yönetiminden tazminat istemeye karar verdi.

İşgalci devleti mahkemesi dün ilginç bir karara imza attı.

Her gün işgal altında bulundurduğu Filistin topraklarında kan akıtan işgal devleti İsrail mahkemesi, Filistin yönetiminden, ikinci Filistin intifadasında öldürülen İsrail vatandaşları için tazminat talep etti.

Haaretz gazetesinin haberine göre, bu saldırılar doğrudan Filistin Otoritesi üyeleri tarafından değil, Hamas ve İslami Cihad gibi diğer Filistinli örgütler tarafından gerçekleştirildi.

İşgal devleti İsrail Mahkemesi Başkan Vekili Moshe Drori ise, Filistin Otoritesinin sadece geriye dönük olarak sorumluluk aldığını söyledi.

Drori, dün mahkemenin verdiği kararda, saldırılar diğer hizipler tarafından gerçekleştirildiğinde, merhum Cumhurbaşkanı Yaser Arafat'ın, Filistin Otoritesinin ve FKÖ'nün bunların farkında olmadıklarını ancak geriye dönük olarak farklı şekillerde desteklediklerini söyledi.

İsrailli yargıç, eski Mahkum İşleri Bakanı Ashraf el Ajrami ise, "Filistinli hiçbir liderin yalnızca şimdi değil, 100 yıl sonra mahkum ailelerinin maaşlarını durduramayacağını" söyleyen önceki bir ifadesine atıfta bulundu.

Yargı kararı, yaklaşık 20 yıl önce ortaya çıkan davalardan sonra geldi; bunlardan biri ikinci intifadanın ilk günlerinde öldürülen İsrailli asker Vadim Norgeniş'in ailesiydi.

İsrail Mahkemesi yargıcı, mahkemenin FKÖ'nün ideolojik, finansal, pratik ve medya saldırılarından sorumlu olduğu sonucuna vardığını, medyanın dördüncü boyutunun saldırılarla nedensel bir bağı olmadığı sonucuna vardığını söyledi.

İsrail mahkemesinin kararına cevaben, davacıları temsil eden avukat Nitza Darshan, kararı özellikle otoriteye karşı açılan ilk kişi olduğu gibi "tarihi bir zafer" olarak nitelendirdi.

Gazete, bir sonraki adımın tazminat miktarını belirlemek olduğuna işaret etti.

Gazete, mahkeme hakiminin, FKÖ'den dava masrafı olarak 55 milyon şekel tutarında yasal tazminat talep ettiğini belirtti.

Haber Ara