Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İsrail'in 'Filistinli' kılıklı iki suikast timi: Mustaribin ve Duvdevan

Batı Şeria’da Filistinli gibi giyinerek hastaneye giren İsrailli ajanlar 3 kişiyi öldürdü. Suikastı düzenleyenler kendilerini Arap veya Filistinli görünümü altında gizleyen İsrail’in gizli birimi Mustaribin üyeleriydi. İsrail, Mustaribin ve Duvdevan adlı timleri Filistinlilere yönelik suikastlarda kullanıyor.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-13 14:40:12

İsrail'in 'Filistinli' kılıklı iki suikast timi: Mustaribin ve Duvdevan

Filistinli protestocular gibi giyiniyor, aynı aksanla konuşuyor ve aynı tavırları sergiliyorlar. Onlar, bazen yüzlerinde Filistinlilerin geleneksel direniş sembolü kefiyelerle veya kar maskeleriyle İsrail ordusuna karşı eylemlerde en ön safta, bazen de askerlere taş atarken görülüyorlar.

Filistinli protestocular ile İsrail askerleri arasındaki mesafeyi azaltan bu grup aniden Filistinli protestoculara saldırıyor. Gömleklerinin altına gizledikleri silahlarla havaya ateş ediyor, en yakınındakileri yakalıyor ve onları yere düşürüyorlar.

foto 4(6)

İsrail ordusu ve polis teşkilatında genellikle Filistinlilerin geleneksel kıyafetleriyle görev yapan Mustaribin (Araplaşmışlar) ve Duvdevan timleri, uzun yıllardan beri işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlilere düzenlenen suikastlarda görev alıyor.

Filistinlilerden biriymiş gibi davranan Mustaribin Timi, son olarak Batı Şeria'nın Cenin kentindeki İbni Sina Hastanesi'ni basarak 3 Filistinli genci silahla vurup öldürdü.

2_372

Hastanenin güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, makinalı tüfek taşıyan maskeli 13 kişinin hastaneyi bastığı görülüyor.

Saldırganların doktor önlüğü, ambulans görevlisi üniforması, Arap geleneksel kıyafeti giydiği ve başörtüsü taktığı görüntülere yansıyor.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, "İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) ile Araplaşmışlar Birliği'nin İbni Sina Hastanesi'nde düzenlediği ortak operasyonda 3 Filistinlinin öldürüldüğünü" belirtti.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İbni Sina Hastanesi'ndeki suikast, polis teşkilatı ve sınır muhafızlarındaki seçkin birlik tarafından gerçekleştirildi" sözlerini kullandı.

foto 5(3)

İsrail polis teşkilatının internet sitesindeki verilere göre, Mustaribin Timi, Şabak ve ordu da dahil İsrailli tüm güvenlik güçleriyle sıkı iş birliği içinde.

Birlik, rehine olayları da dahil çeşitli operasyonlarda kullanılıyor. Ajanlara sıkı bir eğitim veriliyor ve işgal altındaki topraklarla ilgili operasyonlarda bir Filistinli gibi düşünmeleri ve hareket etmeleri öğretiliyor.

Mustaribin Timi, özel kuvvetlerde zorunlu askerlik hizmetini tamamladıktan sonra orduya kalıcı olarak katılanlardan oluşuyor. Birliktekiler, genellikle 45 yaşına kadar görev yapıyor.

foto 3(9)

Her türlü silahı kullanabilecek fiziki güç ve üstün askeri yetenekler birliğe katılmak için aranan şartlardan bazılarını oluşturuyor. Uzmanlara göre ilk Mustaribin Timi, İsrail'in kuruluşundan önce oluşturuldu. Bu tim, Filistinlilere karşı terör eylemleri yapan Haganah bünyesinde 1942 yılında kuruldu.

DUVDEVAN TİMİ

İsrail ordusunda da tıpkı polis teşkilatındaki Mustaribin Timi gibi Filistinlilerin arasında kamufle olan özel askerlerden oluşan Duvdevan Timi yer alıyor.

İsrail ordusunun verilerine göre, Duvdevan Timi 1986 yılında, işgal altındaki Batı Şeria'da, özellikle sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki çeşitli güvenlik olaylarıyla mücadele etmek için "özel bir savaş yöntemi" projesi kapsamında kuruldu.

foto 2(14)

Aynı verilerde, "Bu elit birlik, çeşitli bölgelerdeki savaşlarda uzmanlaşıyor, düşmanca faaliyetleri önlemek için çalışıyor ve yerel Arap nüfusu arasında açık ve gizli faaliyet gösteriyor" ifadelerine yer veriliyor.
Suikast ve gözaltı

Mustaribin adı, Filistinliler arasında 1987'deki Birinci İntifada, daha sonra da 2000'de patlak veren İkinci İntifada sırasında yayılmaya başladı.

Birliğin adı, üyelerinin kendilerini gizleme şekillerinden türetilmiş olup, kadınlar başörtüsü takarken, erkekler genellikle Filistinlilerin giydiklerine benzer kıyafetler giyiyor ve ek olarak Filistin kefiyesi takıyor.

foto 1(17)

Her iki intifadada ve diğer Filistin gösterileri sırasında, bu birimin üyeleri protestocuların arasına sızarak, verilen suikast veya gözaltı emirlerini yerine getirmekle görevlendirilmişti.

Mustaribin, suikast ve gözaltı görevlerini gerçekleştirmek için Filistin beldelerine ve kamplarına saldırırken genellikle kendilerini gizlemek için Filistin plakalı araçlar kullanıyor.

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde yürüttüğü yıkıcı savaşın ardından baskınlarını artırdığı işgal altındaki Batı Şeria'da Mustaribin Timi'ni görevlendirmeye başladı.

Kaynak: TRTHaber

Haber Ara