Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İsrail'in Filistinli kadınlara tecavüz saldırıları kanıtlandı

Birleşmiş Milletler uzmanları, Filistinli kadınların İsrail'de gözaltındayken tecavüz de dahil cinsel saldırılara maruz kaldığına dair 'inandırıcı iddialar' gördüklerini söyledi. Yapılan araştırmada, cinsel aşağılama ve tecavüz tehdidi vakalarının yanı sıra en az iki tecavüz vakasına dair kanıt bulunduğu ortaya çıktı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-02-23 12:10:30

İsrail'in Filistinli kadınlara tecavüz saldırıları kanıtlandı

BM'nin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet özel raportörü Reem Alsalem, cinsel şiddetin gerçek boyutunun çok daha yüksek olabileceğini açıkladı.

2021 yılında BM İnsan Hakları Konseyi (UNHRC) tarafından özel raportör olarak atanan Alsalem, "Gerçek mağdur sayısının ne kadar olduğunu uzun süre öğrenemeyebiliriz" dedi.

Raporda mağdurlara yönelik misilleme korkusu nedeniyle cinsel saldırıları bildirme konusundaki suskunluğun yaygın olduğu belirtildi.

Alsalem, 7 Ekim'de İsrail-Hamas savaşının patlak vermesinin ardından Filistinli kadınların gözaltına alındığı sırada İsrail gözaltı merkezlerinde cinsel saldırıya karşı giderek "daha hoşgörülü" bir tutum oluştuğunu söyledi.

Alsalem, "Genel olarak bakıldığında, Filistinli kadın, çocuk ve sivillere yönelik şiddetin ve insanlık dışı muamelenin bu savaş boyunca normalleştirildiğini söyleyebilirim" dedi.

İSRAİL İDDİALARI REDDETTİ

İsrail hükümeti, Filistinlilere yönelik cinsel şiddet iddialarını "alçakça ve asılsız iddialar" olarak nitelendirerek reddetti.

ABD dışişleri bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, yönetimin iddialardan haberdar olduğunu ve İsrailli yetkililerden soruşturma yapmasını istediğini söyledi.

BM uzmanları sundukları raporda, "Gözaltındaki Filistinli kadınların, İsrailli erkek subaylar tarafından çırılçıplak soyulması ve üzerinin aranması gibi çeşitli cinsel saldırı biçimlerine de maruz kaldıklarına ilişkin raporlardan özellikle rahatsızlık duyuyoruz. En az iki Filistinli kadın tutukluya tecavüz edildiği, diğerlerinin ise tecavüz ve cinsel şiddet ile tehdit edildiği bildirildi.” ifadelerine yer verildi.

Gazze'de tahmini ölü sayısı 30 bine yaklaşırken uzmanlar, Gazze'de kadın ve kızların çoğunlukla aile üyeleriyle birlikte keyfi olarak öldürüldüğüne ilişkin raporlara dikkat çekti.

Uzmanlar ortak bir açıklamada, "Filistinli kadın ve çocukların sığındıkları yerlerde veya kaçarken kasıtlı olarak hedef alındığı ve yargısız öldürüldüğüne dair haberler karşısında şok olduk. İsrail ordusu veya ona bağlı güçler tarafından öldürüldüklerinde bazılarının ellerinde beyaz bez parçaları olduğu bildirildi" ifadeleri kullanıldı.

NTV

Haber Ara