Dolar

32,2641

Euro

35,0538

Altın

2.466,97

Bist

10.319,96

İsrail, Hamas’la ateşkes yapmak İçin taviz üstüne taviz veriyor

9 Nisan’da yapılacak seçimlere az bir zaman kala köşeye sıkışan İsrail hükümeti, Hamas’la anlaşmanın yollarını arıyor. İsrail’in, Hamas’ın saldırıları ve protesto gösterilerini durdurması karşılığında sayısız taviz önerdiği ortaya çıktı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-28 23:11:50

İsrail, Hamas’la ateşkes yapmak İçin taviz üstüne taviz veriyor

İCJPEG

Önceki gece Gazze'den atılan roketin, işgal devleti İsrail'in başkenti Tel Aviv şehrinde bir evin üzerine düşmesi ve 7 kişinin yaralanması üzerine
İsrail'in Gazze'yi bombalaması bölgede tansiyonu artırdı. 9 Nisan'da yapılacak seçimler öncesi köşeye sıkışan Başbakan Netanyahu hükümeti, Hamas'la ateşkesin yollarını arıyor. İsrail'in isteği üzerine harekete geçen Mısır heyeti, dün Gazze'ye gelerek, Tel Aviv hükümetinin ateşkes taleplerini içeren dosyayı Hamas'lı yetkililere sundu.
Mısırlı arabulucular ve istihbarat yetkililerinden oluşan bir heyetin, dün ve bugün Gazze Şeridi'nde Hamas'lı yetkililer ile düzenlediği toplantılarda, İsrail'in teklif ettiği ateşkesin şartlarının görüşüldüğü bildirildi. Mısırlı bir yetkili, İsrail'in, Hamas'ın saldırıları durdurması karşılığında sayısız taviz vereceğini söyledi.

Bu hafta Gazze Şeridi'nden atılan bir roketin, İsrail'in başkenti Tel Aviv'de bir evin üzerine düşmesi ve 7 kişi yaralanmasından sonra İsrail uçakları Gazze'yi bombalamıştı.
Mısır askeri istihbarat yetkilileri, İsrail ile Gazze arasında yükselen tansiyonu düşürmek ve ateşkes ilan etmek için görüşme trafiğini sürdürürken;
30 Mart'ta yapılacak ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü' protestolarında da olayların tekrar tırmanması bekleniyor.
Görüşme trafiğini yürüten Mısır heyeti ise, Çarşamba günü Gazze'de İsrail'in ateşkes şartlarını içeren bir belgeyi, Hamas'lı yetkililere sunduğu bildirildi.

İSRAİL'DEN, HAMAS'A ŞARTLI ATEŞKES TAVİZİ

Ynet haber sitesi ise; İsrail'in, Hamas'a şartlı ateşkes teklif ettiğini belirterek, Gazze'deki direniş gruplarının sınır ihlallerini, Filistinlilerin haftalık gösterilerini, Gazze'nin kuzeyindeki Zikim plajındaki ayaklanmaları durdurmaları ve bu hafta sonu yapılacak ‘Büyük Dünüş Yürüyüşü' protestosunun şiddetli olmayacağına dair Hamas'tan güvence vermelerini istediğini bildirdi.

Ynet haber sitesinin haberine göre, İsrail Kudüs, Kerem Shalom sınır geçişi ile her gün Gazze'ye giren mallarla yüklenen kamyon sayısını artırma; ithalat ve ihracat onaylarını kolaylaştırma; Strip'teki BM istihdam girişimlerini destekleme; izin verilen balıkçılık bölgesini Strip sahilinden 12 deniz mili kadar genişletme; ve İsrail'den elektrik güç kaynağını iyileştirme sözü verdi.
Hamas lideri Yahya Sinwar'ın ofisinde bugün gerçekleştirilen ve 2 saat süren toplantıda İsrail'in ateşkes karşılığındaki taviz önerileri masaya yatırıldığı bildirildi.

MISIR HEYETİNİN
DAYATMALARINA TEPKİ

Ynet haber sitesine göre; direniş grupları, sınırdaki gece gösterilerini ile balonlu eylemleri, Mısırlılara yönelik bir ‘iyi niyet gösterisi' olarak durdurmayı kabul etti. Ancak bugün gündüz saatlerde İsrail'e çok sayıda yanıcı alet indiği bildirilirken; direniş grupların, sınırdaki haftalık yürüyüşleri ise durdurmayı da reddettiği öğrenildi.

Direniş gruplarından kıdemli bir üyesi İsrail Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada ise, Mısır heyetinin dayatmalarından rahatsızlık duyduklarını belirterek, “Mısırlılar, bütün faaliyetlerin dondurulmasını ya da iptal edilmesini talep edemezler. Gazze sakinleri bir iyileşme hissetmedikleri sürece, ateşkeste gerçek bir ilerleme olmayacak ve durum her an patlayabilir” dedi.

Sky News Arabia'da yer alan bir rapora göre ise, İsrail'in bir yıllık ateşkes içeren ayrıntılı bir öneri hazırladığı öğrenildi.

 

 

Haber Ara