Dolar

32,7702

Euro

35,0821

Altın

2.447,24

Bist

10.471,32

İsrail'den Rashida Tlaib'in Filistin'i ziyaretine onay

Donald Trump'ın isteği üzerine ABD'li Ilhan Omar ve Rashida Tlaib'in ziyaretlerini yasaklayan İsrail, yalnızca Rashida Tlaib seyahatine onay verdi. Fakat bu ziyaret sadece 'insani gerekçeleri' kapsıyor ve hiçbir siyasi faaliyete izin vermiyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-16 12:18:43

İsrail'den Rashida Tlaib'in Filistin'i ziyaretine onay

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın çağrısı üzerine İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD'li Müslüman Temsilciler Meclisi vekilleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'in İsrail'e girişine yasak getirmişti. Netanyahu yazılı açıklama yaparken, konuyu basına duyuran İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely oldu.

Trump, Twitter mesajında "Eğer İsrail, Vekil Omar ve Tlaib'in ülkeye girişini engellemezse büyük bir zayıflık göstermiş olur. Onlar, İsrail ve Yahudilerden nefret ediyor ve bu fikirlerini değiştirmek için yapılabilecek hiçbir şey yok. Minnesota ve Michigan, bu vekilleri tekrar Kongreye sokmakta çok zorlanacak. Reziller" ifadelerini kullanmıştı.

FİLİSTİNLİ TLAİB'E İZİN VERİLDİ

Yeni gelen bir habere göre Büyükannesini ziyaret etmek isteyen Filistin kökenli ABD'li vekil Rashida Tlaib için izin çıktı. Fakat izin yalnızca "insani gerekçelerle" ziyarete onay veriyor. Buna göre Tlaib'in ziyareti sırasında siyasi faaliyetlerde bulunması yasak.

Bu faaliyetlerden biri BDS Hareketi'ne destek açıklaması. 

Hem Rashida Tlaib hem de Ilhan Omar'ın İsrail'i boykot hareketi olan BDS'yi destelediği biliniyor.

2005 yılında, 170 Filistinli sivil toplum örgütü tarafından başlatılan BDS hareketi, İsrail'in Filistin topraklarının işgaline son vermesi, Filistinli vatandaşlara eşit haklar sağlaması ve Filistinli mültecilerin dönüşüne izin vermesi için uluslararası baskı oluşturmaya çalışıyor.

 

Vekil Tlaib ve Omar'ın 18 ve 22 Ağustos tarihleri arasında İsrail ve Filistin'i ziyaret edeceği, Kudüs'teki Filistinli Müslüman kanaat önderleri ile bir araya geleceği biliniyordu.

ILHAN OMAR: NETANYAHU'NUN İSLAM DÜŞMANLIĞI TRUMP İLE AYNI SEVİYEDE

Konuya ilişkin açıklama yapna Ilhan Omar şunları söyledi:

"Trump'ın Müslüman yasağı, İsrail'e uygulattığı şey. Yasak bu kez usulüne uygun olarak seçilmiş iki Kongre üyesine karşı uygulandı. İsrail'e girişimizi reddetmek yalnızca İsrail bölgelerine değil, aynı zamanda Filistin topraklarına da girmememiz anlamına geliyor. Ne yazık ki Başbakan Netanyahu kamuoyunun barış çabalarına sürekli olarak direniyor. Filistinlilerin dolaşım özgürlüğünü kısıtlıyor. İşgalin acımasız gerçekleri hakkındaki bilgi almamızı engelliyor. Kendisi ‘İslam düşmanlığında' Donald Trump'la aynı seviyeye geldi. ABD'nin dış yardımı gözetiminde bulunan Ortadoğu'daki tek demokrasi böyle bir karar verebiliyor. Hem demokratik değerlere hakaret, hem de müttefik bir ulusun hükümet yetkililerinin ziyaretlerine soğuk bir cevap."

 

Haber Ara