Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

İsrail’den, 'Gazze' itirafı: Herhangi bir başarıya ulaşamadık ve caydırıcılık gücünü kaybettik

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, Gazze’ye düzenlenen saldırıları durdurması ve ateşkes ilanına karar vermesi İsrail’de tepkilere yol açtı. Gazze saldırısını değerlendiren siyasiler, İsrail’in herhangi bir başarıya ulaşamadığını ve caydırıcılık gücünü kaybettiğini öne sürdüler.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-06 15:19:34

İsrail’den, 'Gazze' itirafı: Herhangi bir başarıya ulaşamadık ve caydırıcılık gücünü kaybettik

buyuk2.

İsrailli siyasilerden, ‘Gazze itirafı' geldi. İşgal devleti İsrail'in roket atıldığı gerekçesiyle önceki gün Gazze'ye düzenlediği saldırıları durdurup, ateşkes ilan etmesi, siyasilerin tepkisine yol açtı.
Siyasiler, yaptıkları açıklamalarda, “Son saldırılarda herhangi bir başarıya ulaşmadık ve caydırıcılık gücünü kaybettik” dediler.

‘ATEŞKESİN KABULÜ
BİR HATAYDI'

Likud partisinin yükselen isimlerden biri olan eski içişleri bakanı Gideon Saar, “Ateşkesin onaylanması bir hataydı ve İsrail için herhangi bir başarıya dayanmadığını" belirtti.

Ateşkes kararına tepki gösteren Saat, "Gazze'deki terör örgütleri güçleniyor ve savaş önlenemiyor, ancak ertelendi" dedi .

‘HÜKÜMET CAYDIRICILIK
GÜCÜNÜ KAYBETTİ'

İsrail eski Genelkurmay Başkanı ve ana mahalifet lideri “Benny” Gantz de, Başbakan Netanyahu'nun ateşkes kararına tepki göstererek, “Hükümet caydırıcı gücünü kaybetti.
Gazze'den İsrail Devleti'ne yaklaşık 700 roket atıldı. Atılan roketlerden 4 İsrail vatandaşı öldü. Ölen ve yaralananların hepsi, hükümetin ateşkes kararı alarak caydırıcılık gücünü yitirmesinden kaynaklandı. Hükümetin, Hamas ve terör örgütlerine şantaj yapmak yerine, bir sonraki saldırıya hazırlıklı olmalı” dedi..

Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi başkanı Avi Dichter ise, Likud Partisi lideri Başbakan Netanyahu'nun, "Hamas ve İslami Cihad'ın ödedikleri bedeli bildiklerini" iddia ederek ateşkes kararını savundu .

NETANYAHU ATEŞKESİ SAVUNDU

Öte yandan, İsrail Başbakanı Netanyahu ise, alınan ateşkes konusunda yapılan eleştirileri savunarak şunları söyledi:
“Savaş bitmedi ve ordusunun bir sonraki için hazırlık yapılıyor.
Geçtiğimiz iki gün boyunca 350'den fazla hedefe saldırdık, terörist liderleri ve aktivistleri tasfiye ettik ve terörist kuleleri yok ettik. Savaş bitmedi ve uzun ve rasyonel bir ruha ihtiyacı var. Güneydeki insanlar için de güvenlik, kısır ailelere sıcak başsağlığı diliyor ve yaralıları iyileştirmek istiyor .
Uluslararası bir Mısır'ın himayesinde bugün şafak vakti direniş ve ateşkes işgaline ulaşan İsrail, kuşatmayı bozma anlayışını uygulama konusunda kararlıdır .”

İSRAİLLİ YORUMCU: GAZZE İLE
YAPTIĞIMIZ SON SAVAŞTA
BAŞARI ÖYKÜSÜ YAZAMADIK

İsrailli askeri yorumcu Alex Fishman ise, ”Gazze ile yaptığımız son savaşa başarı öyküsü yazamadık. İsrail, Gazze'deki yüksek binalara saldırarak 2014 savaşındaki zafer imajını da geri kazanmaya karar verdi. İsrail ordusu, Hamas liderlerine cevap vermek için evlerine vurmaya çalıştı, ancak saldırılardan hiç kimse etkilenmedi. Hamas'ın roketleri karşısında merkezi bir hayal kırıklığı yaşadık. Roket saldırılarında 4 vatandaşımız hayatını kaybetti” dedi.

İSRAİL'İN 2 GÜN SÜREN
SALDIRILARINDA 25 SİVİL
HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne cumartesi ve pazar günü başlattığı kanlı saldırılarda aralarında bebeklerin de bulunduğu 25 sivil hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.
Gazze'den atılan 700'den fazla roket ise, İsrail'in Aşkelon, Aşdod, Beersheba ve Kiryat Malachi kentlerini etkiledi. Roket saldırılarında 4 İsrailli hayatını kaybederken, 250'den fazla İsrailli de yaralandı.

KASSAM, İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ CASUSLUK OPERASYONUNU ENGELLEDİ

Öte yandan Hamas hareketinin silahlı kanadı olan Kassam Tugayları geçen pazar günü, İsrail'in bir casusluk sistemini Gazze'deki bir alana yerleştirilmesinin önüne geçtiğini doğrulayan bir video kaydı yayınladı.  Kassam video kaydında işgalciye şöyle seslendi: "Tekrar casusluk etmeye çalıştın ve başarısız oldun." 

Haber Ara