Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İsrail BMGK kararını dikkate almazsa yaptırımlara maruz kalacak

Uluslararası hukuk uzmanları, İsrail'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 'Gazze Şeridi'nde kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanmasını talep eden' kararını dikkate almaması halinde yaptırımlara maruz kalacağını söyledi.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-27 08:03:48

İsrail BMGK kararını dikkate almazsa yaptırımlara maruz kalacak

Haaretz gazetesine konuşan uzmanlar, İsrail'in karara uymamasının diğer ülkeleri İsrail'e yaptırım uygulamaya yönlendirebileceğine dikkat çekti.

Ono Akademik Koleji Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Tamar Hostovsky Brandes, Ukrayna'yı işgal ettikten sonra Rusya'ya yaptırımlar uygulayanların ülkeler olduğunu ve bu tür yaptırımların İsrail'in kabul etmekte zorlanacağını ifade etti. Brandes, bu yaptırımların İsrail'in uluslararası hukuka saygı duymayan bir devlet olarak algılanmasına neden olabileceğini belirtti.

Tel Aviv Üniversitesi'nden Profesör Eliav Lieblich ise İsrail'in BM Güvenlik Konseyi kararına uymaması halinde dünya genelinde izolasyonunun artacağını ve diğer ülkeleri İsrail'e karşı yaptırım uygulamaya teşvik edeceğini söyledi. Lieblich, örneğin silah transferinin durdurulması gibi yaptırımların söz konusu olabileceğini ifade etti.

Eski İsrail Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuktan Sorumlu Başsavcı Yardımcısı Roy Schondorf, uluslararası sahnedeki bu durumun tamamen siyasi olduğunu belirtti ve diğer ülkelerin isteselerdi zaten İsrail'e karşı harekete geçebileceklerini dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de ramazanda acilen ateşkes sağlanması talep edilen bir karar tasarısının kabul edildiğini hatırlatalım. Tasarı, 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edilmişti ve ABD çekimser oy kullanmıştı. Bu karar, BM Güvenlik Konseyi'nde 7 Ekim'den sonra Gazze'de ateşkes talep edilen ilk karar olarak kaydedildi.

Haber Ara