Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İspanya'nın resmi NATO hesabı, Barış Pınarı Harekatı'na destek paylaşımını sildi

İspanya’nın NATO delegasyonu resmi Twitter hesabı '@SpainNATO'dan yapılan Barış Pınarı Harekatı'na destek paylaşımı silindi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-15 18:55:28

İspanya'nın resmi NATO hesabı, Barış Pınarı Harekatı'na destek paylaşımını sildi

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

İspanya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) delegasyonunun resmi Twitter hesabı '@SpainNATO', geçtiğimiz hafta Pazartesi günü (7 Ekim) Türkiye'nin Suriye sınırındaki kaygılarına destek veren bir paylaşımda bulundu.

Paylaşımda "İttifak'ın sınırındaki krizin azaltılmasına katkıda bulunan NATO, Türkiye'ye desteği hedefliyor" ifadeleri kullanıldı ve şu hesaplar etiketlendi: @NATO, @NATOpress, @SHAPE_NATO, @TurkDelNATO, @EmbEspTurquia.

Ayrıca "#WeAreNATO" etiketine de yer verildi.

OPERASYONDAN İKİ GÜN ÖNCE YAYINLANDI

Paylaşım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim'de Kızılcahamam'daki değerlendirme toplantısında yaptığı "Gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır" açıklamasından iki gün sonra geldi.

Barış Pınarı Harekatı ise yine paylaşımdan iki gün sonra akşam saatlerinde (9 ekim) başladı.

"@SpainNATO"nun paylaşımı da aynı günün sabahında Yeni Şafak'ın İngilizce yayınlarında ve Middle East Monitor'de "İspanya, Suriye'deki Türk operasyonuna desteğini açıklayan ilk Avrupa ülkesi oldu" şeklinde yer aldı.

DESTEK PAYLAŞIMI SİLİNDİ

Konuyla ilgili haberler halen dururken, paylaşım ise, bugün görünmüyor. Haber içine yerleştirilen Tweetin silindiği gözlenirken, o paylaşım şimdi sitelerde şu şekilde yer alıyor:

2019-10-15_16h22_16

2019-10-15_16h39_50

GOOGLE'DA GÖRÜNÜYOR FAKAT ULAŞILMAK İSTENDİĞİNDE UYARI VERİYOR

Google'da arama yapıldığında görünen paylaşım, tıklandığındaysa "Üzgünüz, böyle bir sayfa yok!" uyarısı veriyor:

2019-10-15_16h37_00

2019-10-15_16h38_29

İSPANYA BARIŞ PINARI HAREKATI'NA NASIL YAKLAŞIYOR?

Konuyla ilgili Türkçe basında yer alan bazı haberlerde ve makalelerde, 9 Ekim tarihli destek haberlerine dayandırılarak "İspanya'nın Barış Pınarı Harekatı'na açık destek verdiği" iddia eidliyor, aynı zamanda Harekata destek veren/vermeyen ülkeler sıralamasında da İspanya desteğini açıklayan ülkeler arasında gösteriliyor.

Fakat aslında İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan destek verildiğine ilişkin herhangi bir açıklama yok.

"İSPANYA ADANA'DAKİ PATRIOT'LARI KALDIRACAK" İDDİASI

Rus haber ajansı Sputnik'in İspanya'da yayın yapan El Pais gazetesine dayandırdığı habere göre gazete, "İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan kaynakların Türkiye'deki Patriot hava savunma sistemlerinin geri çekilebileceğini" söylediğini yazdı.

SPUTNİK AKTARDI: İSPANYOL YETKİLİLER "PATRIOT'LARLA İLGİLİ İNİSİYATİF NATO'DA" DİYOR

Sputnik, dün yayınladığı bir haberdeyse, El Pais gazetesinin iddiasını "İspanya Savunma Bakanlığı'na" sorduğunu ve cevabın "İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan" geldiğini söyleyerek, aldığı cevabı şu şekilde aktardı:

"Bu askeri birliğin Türkiye'de bulunması İspanya'nın değil NATO'nun sorumluluğunda. Bu yüzden İspanya hükümeti, NATO'nun bu konuda alacağı kararlar doğrultusunda hareket edecek."

2019-10-15_17h29_32

SPUTNİK: İSPANYA TÜRKİYE'YE SİLAH SATMAYACAK

Ajans, bugün yayınladığı haberde de İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndna açıklama yapıldığını “İspanya, Avrupa Birliği partnerleriyle koordinasyon içinde, Suriye'deki operasyonda kullanılabilecek askeri malzemelerin ihracatı için yeni lisans vermeyecek” ifadelerini kullandığını kaydetti.

İSPANYA RESMİ AÇIKLAMA YAYINLADI MI?

Türkçe ve İngilizce basında Sputnik'in yayınları dışında herhangi bir haber bulunmazken, yabancı basında da Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Başbakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı düzeyinde İspanyol makamlarından yapılmış, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin, herhangi bir açıklama yer almıyor.

PATRIOTLAR KONUSUNDA SAVUNMA PERSONELİNDEN PAYLAŞIM GELDİ

Ayrıca "SpainNATO" hesabının 7 Ekim tarihli paylaşımından bir gün önce (6 Ekim) İspanya Kuvvetlerine Bağlı Savunma Personeli hesabından (@EMADmde) Adana'da yer alan Patriotlara ilişkin bir paylaşım yapıldı ve bu paylaşımda "Birliklerimiz Adana'yı korumak ve müttefikimiz Türkiye'yle dayanışma ve bağlılık göstermek için 7/24 çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.

2019-10-15_17h48_46

İSPANYA'DA GERGİN GÜNLER

Öte yandan İspanya, bu günlerde Katalonya'daki bağımsızlık karşıtı hareket sebebiyle gergin günler geçiriyor. Katalonya özerk yönetiminde, Anayasa Mahkemesinin yasa dışı ilan etme kararına rağmen 1 Ekim 2017'de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuyla bağlantılı olarak suçlanan 12 sanığın aldığı cezalar, bugün (15 Ekim) protesto edildi. Havaalanında toplanan Katalonyalılar, polisle çatıştı ve en az 53 kişi yaralandı. Eylemler nedeniyle en az 108 uçak seferi de iptal edildi.

12 Katalan liderden 9'u, 9 ila 13 yıl arası hapis cezalarına çarptırılmıştı.

KATALANLAR PYD'Yİ Mİ DESTEKLEDİ?

Dün ve bugün Türkçe basında "Katalonya'nın Ulusal Meclisi'nden Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin mesaj yayınlandığı ve operasyonun kınanarak, PYD'ye destek verildiğine" ilişkin haberler yer aldı. Yabancı basında konuyla ilgili herhangi bir haber yer almazken, haberin PKK'nın yayın organlarından ANF kaynaklı olduğu görülüyor.

2019-10-15_18h40_44

2019-10-15_18h40_36 

NATO CEPHESİNDE BARIŞ PINARI HAREKATI

NATO da gelişmeleri yakından izliyor.

9 Ekim'de başlayan Barış Pınarı Harekatı'ndan bir gün sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İstanbul'a geldi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Harekat ile ilgili açıklamalar yapan Stoltenberg, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları olduğunu belirterek, "Türkiye, korkunç terör saldırılarına maruz kaldı" ifadelerini kullandı.

Haber Ara