Dolar

32,4270

Euro

34,8896

Altın

2.436,88

Bist

9.915,62

IŞİD'in Türkiye hücresinden tehdit videosu

IŞİD’in kendisini “Türkiye Vilayeti” olarak tanımlayan hücresi ilk kez propaganda videosu yayınladı. 5 örgüt üyesinin Bağdadi’ye bağlılıklarını yineledikleri görüntü kaydında Türkçe konuşan IŞİD üyelerinden biri Türkiye ve ABD’yi tehdit ediyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-11 12:44:25

IŞİD'in Türkiye hücresinden tehdit videosu

"Amerika'nın Sesi"nin SITE Intelligence Group adlı kuruluş internet sitesinden aktardığı habere göre IŞİD'in Türkiye hücresi 5 dakika 2 saniye uzunluğunda bir video yayınladı. 10 Temmuz 2019 tarihli video, IŞİD'in Türkiye hücresinin yayınladığı ilk propaganda videosu.

Görüntüde biri Türkçe konuşan beş IŞİD üyesi bulunuyor. Türkçe konuşan IŞİD üyesinin adının Ebu Katada El Turki olduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE ve ABD'Yİ TEHDİT ETTİ

Görüntülerde Türkçe konuşan IŞİD üyesi Türkiye'yi ve “Bugün İslam Devleti'ni Irak ve Şam'da zayıflatarak onun aslanlarının cihatlarını terk edeceklerini düşünüyorsan büyük bir yanılgı içerisindesin” sözleriyle de ABD'yi tehdit ediyor.

Görüntü kaydında yer alan 5 IŞİD üyesi kaydın sonunda IŞİD lideri Bağdadi'ye bağlılık yeminlerini tazeliyor.

BAĞDADİ TÜRKİYE'Yİ TEHDİT EDEN BİR VİDEO YAYINLAMIŞTI

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin en son 29 Nisan'da görüntülü bir kaydı yayınlanmış, kayıtta IŞİD lideri örgütün farklı kollarından gelen bazı raporlar olduğu anlaşılan belgeleri incelerken görülmüştü. IŞİD liderinin hayatta olduğu ve örgütün saldırılarını yoğunlaştırmak için çalıştığı mesajını verdiği görüntünün son bölümünde IŞİD liderinin elinde “Türkiye Vilayeti” yazan bir belgenin olduğu görülmüştü.

bagdadi-yan_16_9_1556780445

"ÜMİTSİZ BİR GÖSTERİ"

IŞİD ve benzeri radikal örgütlerin faaliyetlerini örgütlerin Telegram gibi platformlardan yayınladıkları görüntü ve ses kayıtları üzerinden takip eden ve bu bilgileri haber ve analiz haline getiren  SITE Intelligence Group Direktörü Rita Katz, IŞİD'in Türkiye hücresi tarafından yayınlanan video için Twitter hesabından değerlendirdi. "Videoyu örgüte yeni militan kazandırma çabasının bir parçası" olarak niteleyen Katz, "görüntünün Kafkaslar ve Azerbaycan'da çekilenlere benzer; prodüksiyon kalitesinden yoksun ve düşük çözünürlüklü bir video olduğunu" belirtti.

NEREDE ÇEKİLDİ?

Görüntünün çekildiği yere ilişkin bir bulgu olmadığını belirten Rita Katz, yeni görüntüyü örgüt tarafından “ümitsizce tezgahlanan bir gösteri” olarak niteledi

IŞİD Türkiye'de en son saldırısını 1 Ocak 2017'de İstanbul'daki gece klübü Reina'yı hedef alarak gerçekleştirmişti. IŞİD üyesi Özbek asıllı Abdulkadir Maşaripov adlı IŞİD üyesinin düzenlediği saldırıda 39 kişi hayatını kaybetmişti.

Haber Ara