Dolar

32,1947

Euro

35,0002

Altın

2.509,96

Bist

10.739,57

İranlı vekil de doğruladı: Esed geliyor ama Zarif'in haberi yok...

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in dün akşam gündeme oturan istifa kararının arkasındaki iddialar bir İranlı vekil tarafından da doğrulandı. İran Meclisi Tahran Milletvekili İlyas Hazreti 'Dış politikayla ilgili önemli bir konudan Dışişleri Bakanı'nın haberdar olmaması çok kötü bir durum' dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-26 15:27:50

İranlı vekil de doğruladı: Esed geliyor ama Zarif'in haberi yok...

İran Meclisi Tahran Milletvekili İlyas Hazreti, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in dün akşam gündeme oturan istifa kararına ilişkin "Sebebi Esed'in ziyaretiydi" iddialarını doğruladı. Beşar Esed'in ziyaretinın eski Dışişleri Bakanı ve İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti ile İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani tarafından hazırlandığı iddia edilmiş ve bu ziyaretten kısa süre sonra Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Instagram hesabından istifa ettiğini duyurmuştu.

İran resmi haber ajansına (IRNA) konuşan İranlı vekil, "Dış politikayla ilgili önemli bir konudan Dışişleri Bakanı'nın haberdar olmaması çok kötü bir durum. Beşşar Esed Tahran'a geliyor ama Dışişleri Bakanı'nın (Zarif) bundan haberi yok. Bu çok kötü. Ülke yetkililerinin yabancı yetkililerle gerçekleştirdikleri görüşmelerde Dışişleri Bakanı'nın kesinlikle bulunması gerekir. Esed'in İran lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle gerçekleştirdiği görüşmelerde Zarif'in bulunmadığına dikkatinizi çekerim. Bakan Zarif, dış siyaset alanındaki koordinasyon eksikliği ve çeşitli kurumların müdahalesinden şikayetçi. Ruhani'nin İran Dışişleri Bakanı'nın istifasını kabul etmemesini istiyorum.

ÜLKE GÜNDEMİNDEKİ FATF ve CFT KRİZİ DAH AÖNCE DE ZARİF'İN İSTİFA KARARI ALMASINA SEBEP OLMUŞTU

Hazreti ayrıca Zarif'in istifa nedenlerinden birinin "Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi'nin, Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu (CFT) ve Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tasarısını onaylamaması" olduğunu belirterek, "Zarif, daha önce de aynı sebeple istifa etmişti. Bizim ülkemizde dışişleri bakanı, dış siyaset alanınında baştaki kişi değildir" şeklinde konuştu.

ZARİF'İN İSTİFASI

Zarif, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görevine devam edemeyeceğini duyurmuştu.

Zarif'in, Beşar Esed'in dün İran lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı ve uluslararası basına fotoğraflarla yansıyan görüşmelerden haberdar edilmediği gerekçesiyle istifa ettiği belirtiliyor.

Zarif'in, "Entekhab" sitesi muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün yapılan görüşmelerdeki fotoğraflardan sonra Cevad Zarif'in Dışişleri Bakanı olarak artık dünyada itibarı yoktur" ifadelerini kullandığı aktarılmıştı.

İSTİFASI ONAYLANMADI

İran meclisinden yaklaşık 150 milletvekili Cumhurbaşkanı Ruhani'ye Zarif'in istifasını kabul etmeme çağrısında bulundu. Ruhani de henüz Dışişleri Bakanı'nın istifasını kabul etmedi.

Öte yandan Fars Haber Ajansı'na konuşan Dışişleri Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir diplomat, Zarif'in istifa kararının arkasında Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasındaki koordinasyon eksikliği olduğunu ancak bakanın istifasını geri alma ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı.

ZARİF'İN SON RÖPORTAJI HENÜZ YAYINLANDI

İstifa kararının öncesinde Cumhuri-yi İslami gazetesine verdiği röportajı bugün yayımlanan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, yabancı ülkelerle müzakerelerin ihanet kabul edilmesinden, kendisine güvenilmemesinden, kara para aklama ve terör finansmanını önleyici yasa tasarılarının onaylanmamasından ve devlet televizyonunun yayın politikasından yakındı.

AYRINTILAR İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ

1047118_2

Haber Ara