Dolar

32,5254

Euro

34,7981

Altın

2.427,98

Bist

9.719,11

İran Dışişleri Bakanı: Ülkeyi nükleer anlaşmaya bağlamayacağız

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ilk fırsatta nükleer görüşmelere döneceklerini belirtti.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-09-25 13:27:50

İran Dışişleri Bakanı: Ülkeyi nükleer anlaşmaya bağlamayacağız

İran devlet televizyonuna konuşan Abdullahiyan, İran nükleer anlaşmasının tam olarak uygulanması ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan ancak haziranda ara verilen görüşmelerin geleceği ve Suudi Arabistan'la diyalog süreci hakkında bilgi verdi.

Nükleer görüşmelere "çok yakında" yeniden başlayacaklarını yineleyen Abdullahiyan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın dünkü basın toplantısında kendisine sorulan soruya "çok yakında ifadesinin ne anlama geldiğini bilmediklerini" söylemesine cevaben, "Bazıları, 'yakında' diyerek kaç gün, kaç hafta ya da kaç ayı kastettiğimizi sorup duruyor. 'Yakında' yani incelemelerimiz tamamlanır tamamlanmaz bu adımı atacağız." diye konuştu.

Batı ülkelerinin İran'ın nükleer programıyla ilgili endişelerini "temelsiz" olarak niteleyen Abdullahiyan, "Nükleer programımızda kaydettiğimiz ilerlemeyle ilgili temelsiz endişelerini dile getiriyorlar ve onlara göre endişe verici bir aşamaya ulaşabileceğimizi düşündükleri için müzakerelere dönmek için acele ediyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Abdullahiyan, New York'ta görüştüğü Avrupalı yetkililere bu konuda güvence verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Onlara, öncelikle bu konuda bir dini fetvamız olduğunu ve konunun İran'ın kanıtladığı barışçıl nükleer programı olduğunu açıkça ilettim. İran'ın barışçıl nükleer programında hiçbir zaman bir sapma olmadı ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansından gelen raporlar da bunu doğruladı." ​​​​​​​

İran'daki yeni hükümetin, önceki hükümetin üstlendiği nükleer görüşmelerle ilgili incelemelerinin sürdüğünü belirten Abdullahiyan, "Müzakere masasına ilk fırsatta döneceğiz ancak verimli ve sonuç odaklı bir müzakere masasına döneceğiz. Ülkeyi nükleer anlaşmaya ve Viyana görüşmelerine bağlamayacağız." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan ile ilişkileri düzeltmek için sürdürülen diyalog sürecine ilişkin de Abdullahiyan, "Suudi Arabistan ile yakın gelecekte istenen sonuçlara ulaşacağını umduğumuz ve ayrıntılarını da o zaman açıklayacağımız görüşmelerde bulunuyoruz." dedi.

Haber Ara