Dolar

32,3963

Euro

34,7962

Altın

2.433,74

Bist

9.959,97

Irak Başbakanı Kazımi'den, cezaevine sürpriz gece ziyareti!

Irak Başbakanı Kazımi, ‘tutukluların durumu hakkında bilgi almak ve protestocuların ve düşünce mahkumlarının bulunmadığını bizzat teyit etmek için başkent Bağdat'taki Merkezi Soruşturma Hapishanesi'ne sürpriz bir gece ziyareti gerçekleştirdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-01 07:01:13

Irak Başbakanı Kazımi'den, cezaevine sürpriz gece ziyareti!

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, başkent Bağdat'taki El-Musenna Havalimanı'nda bulunan Merkezi Soruşturma Hapishanesin gece ziyaretinde bulundu.

Kazimi'nin ofisinden ziyaretle ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, Kazımi'nin ‘tutukluların durumu hakkında bilgi almak ve protestocuların ve düşünce mahkumlarının bulunmadığını bizzat teyit etmek için Merkezi Soruşturma Hapishanesine sürpriz bir gece ziyareti gerçekleştirdiği' bilgisi paylaşıldı.

Şarkul Avsat'ın haberine göre; Kazımi hükümeti, resmi makamlarca tutuklanan ya da silahlı grupların kaçırdığı veya tutukladığı gazeteci ve aktivistlerin serbest bırakılması yönündeki baskılarla karşı karşıya. Kayıp veya tutuklu kişilerin akıbeti henüz bilinmiyor. Söz konusu kişiler arasında devletin resmi haber ajansı INA'da çalışan Mazin Latif ve Tevfik et-Temimi de bulunuyor. İki isim 6 ay önce tutuklanmıştı.

Başbakan Mustafa el-Kazımi'nin Müsteşarı Hişam Davut, Ekim 2019'da başlayan ve aylarca süren gösteriler sırasında hayatını kaybeden sivil ve askerlerin şehit kabul edileceğini belirterek, Şehitler Kurumu'na gösterilerde ölenlerin yakınlarının devletin şehitlere tanıdığı eğitim ve devlet kadrolarına atanma hakkından faydalanmaları için talimat verildiğini açıkladı.

Davut, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Ekim ayında gösterilerin başlamasından bu yana sivil ve asker yaklaşık 560 kişi hayatını kaybetti. Gösterilerde gençlere (göstericiler) karşı gerekçesiz bir şiddet kullanıldı” dedi.

Irak hükümetinin yaşanan olayların ayrıntılarını ve göstericilere karşı şiddete başvuranları ortaya çıkarmak için bir komite oluşturacağını kaydeden Davut, hükümetin kaçırma ve alıkoyma olaylarını azaltmaya çalıştığını, hedeflerinin saygın bir hukuk devleti olduğunu vurguladı.

Kazimı'nin selefi Adil Abdulmehdi hükümeti döneminde patlak veren ve aylarca süren protestolarda güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanarak müdahale etmesi sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Kazımi hükümeti, protestoculara yönelik cinayetlerin faillerini adalete teslim etme hususunda birçok münasebetle söz vermesine rağmen gösterici gruplar, olaylarda parmağı bulunan kişilerin çoğunun silahlı gruplara üye olduklarını ve bu nedenle hükümetin bu konuda bir şey yapamayacağı görüşünde.

Hükümet, Bağdat'ta evi önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Iraklı güvenlik uzmanı Hişam el-Haşimi'nin katillerini halen ortaya çıkaramadığı için eleştirilerin hedefinde.

Öte yandan ülkenin güney ve orta kentlerinde yaşanan elektrik krizi nedeniyle gösteriler dün de devam etti. Kerbela kentinde elektrik kesintilerini protesto eden öfkeli kalabalık ana yolları trafiğe kapattı.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntülerde, bir grup protestocunun Kerbela Elektrik İdaresi'ni kuşattıkları, diğer bir grubun da Ramazan Mahallesi'nden geçen otoban yolunu kapattıkları görülüyor.

Babil kentinde de benzer görüntüler kaydedildi. Yüzlerce vatandaş merkezindeki Elektrik Dağıtım İdaresi'nin önünde toplantı. Protestocular Kerbela'ya giden yolu lastik yakarak ulaşıma kapattılar. Babil'den gelen haberlere göre, çevik kuvvet ekipleri ile protestocular arasında yaşanan sürtüşmede 2 protestocu yaralandı.

Haber Ara