Dolar

34,9476

Euro

36,7282

Altın

2.978,61

Bist

10.125,46

İnsan kemiği satarak geçiniyor

Genç ABD'li Jon Ferry, tıp eğitiminde kullanılan insan kemiklerini satıyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-11-29 18:22:44

İnsan kemiği satarak geçiniyor

22 yaşındaki Ferry, kemik takıntısını 13 yaşında Tayland'da büyürken geliştirdi. Babası ona "ürpertici, karanlık ve tuhaf" tutkusunu harekete geçiren bir fare iskeleti verdi ve zamanla hayvan iskeletlerini birbirine eklemlemeye başladı.

Ferry, 18 yaşında Parsons'ta ürün tasarımı okumak için New York'a taşındıktan sonra hayvan iskeleti işi olarak JonsBones'u kurdu. Bir rafında insan kafatası gördüğü Obscura Antiques and Oddities dükkanına yaptığı geziden sonra insan kemiklerine olan ilgisi arttı.

Ferry'nin en sevdiği alan olan tıbbi kemik ticareti dükkanı JonsBones'ta şu anda sekiz çalışanı var. Videolarını paylaştığı TikTok'ta yarım milyon takipçisi ve 22 milyondan fazla beğenisi var. Sosyal medya takipçilerinin kemiklerin kaynağıyla ilgili sorular da dahil olmak üzere tüm sorularını yanıtlıyor.

İNSAN KEMİĞİ TİCARETİNİN GEÇMİŞİ

Modern tarihin büyük bir bölümünde eğitim gören doktorlar gerçek iskeletler kullanarak insan anatomisini incelediler. Scott Carney'nin The Red Market adlı kitabında yazdığı gibi, 19. yüzyılda tıp endüstrisinin hızlı genişlemesi, beden talebinin hızla arzı geride bırakması anlamına geliyordu. Bu bedenler, fakir ve toplum dışı insanlardan geliyordu: idam edilen mahkumlar, sahipsiz cesetler ve mezarları ceset hırsızları tarafından soyulanlar.

Bu alandaki faaliyetlerin en bilineni, yan faaliyeti Edinburgh pansiyonlarında ölen kiracıların morglardaki bedenlerini üniversitenin anatomi bölümüne satmak olan doktorların girişimiyle başladı. Bu doktoların insan vücudu toplama işi daha sonra 1832 tarihli Birleşik Krallık Anatomi Yasası ile düzenlendi.

Ceset arzının azalmasıyla karşı karşıya kalan İngiliz doktorlar, kolonilere, özellikle de Kalküta'nın insan kemiği ticaretinin başkenti haline geldiği Hindistan'a yöneldiler. Ardından Clay Adams, Kilgore International ve Adam, Rouilly gibi tıbbi malzeme şirketleri ortaya çıktı. Bu kuruluşlar ithal kemikleri Avrupalı ve Amerikalı tıp öğrencilerine sattılar. 1944'te Manhattan'daki Clay Adams fabrikasında toplanan iskeletlerin çoğu Hindistan'dan geldi. Life dergisi, milyonların ölümüyle sonuçlanan 1943 Bengal kıtlığından sonra kaynak bulmanın daha kolay hale geldiğini kaydediyor.

1978'de Times of India, felaketlerin "mezarlık yağmacılığını" artırdığını, ceset ticaretinin ise Kalküta'ya yılda 1 milyon dolardan (855.000 £) fazla gelir getirdiğini yazıyor.

1985 yılında, bir kemik tüccarının 1.500 çocuk iskeleti ihraç ettiği için tutuklanmasının ardından Hindistan insan kalıntılarının ticaretini yasakladığında ülkedeki bu endüstri sonunda çöktü.

Kemikler kullanım dışı kaldı ancak yok olmadı ve genellikle bir ölünün bedenleri aileler tarafından miras alınmaya başlandı. İnsanlar kelimenin tam anlamıyla iskeletleri dolaplarında bulunduruyor.

KEMİK FİYATLARI VE ETİK TARTIŞMA

İşte burada Ferry devreye giriyor. Anatomik modellerin her zaman kopyalayamayacağı benzersiz varyasyonlarıyla insanlığa hâlâ fayda sağlayabileceğini düşündüğü tıp öğretimi alanına kârlı bir şekilde yeniden girmelerini kolaylaştırıyor.

kemik-

Ferry'nin alıcıları öncelikle tıbbi eğitim kurumları. Ancak kemiklerin tümü JonsBones web sitesinde herkesin satın alması için sergileniyor. Mafsallı bir iskelet 7.500 dolar (6.435 sterlin), bir leğen kemiği 80 dolar (69 sterlin) gibi fiyatlarla satılıyor.

Massachusetts Amherst Üniversitesi'nde tarih profesörü olan Sam Redman, "İnsan kalıntılarını alıp satmanın etik bir yolu yok. Çünkü bu mirası ile ırkçılık, bilimsel ırkçılık ve sömürgecilik arasında açık bir bağlantı var." diyor.

kemik

Ferry, ilk kafatasını satın aldığından bu yana geçen dört yıl içinde fiyatların yaklaşık 500 dolardan 800 dolara, 2.000 dolardan 3.000 dolara çıktığını söylüyor.

Ancak insan kalıntılarının tarihine ve hatta değerine yapılan vurgu, onların bir zamanlar ait olduğu kişiyi belirsizleştiriyor. Scott Carney, "Tüm bu tartışmada, insanların kim olduğunu unuttuk. Bir insanı bir metaya dönüştürdüğümüzde, işte o zaman çok büyük etik hatalar yapmaya başlıyorsunuz... Ve Jon Ferry bu denklemin yanlış tarafında." diyor.

Ferry, “Bu işi yapıyorum çünkü şu anda bu parçalar için yapabileceğimiz en iyi şeyin bu olduğuna gerçekten inanıyorum. Bu parçalara saygı ve onurlu davranmak ve gelecek nesiller için onları korumak için gerçekten elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Daha iyi bir çözüm önerildiği gün, yaptığım işi bırakırım." diyor.

Carney ve Redman dahil pek çok kişi için bir çözüm var. ABD'de, Kızılderili Mezarlarını Koruma ve Yurtlarına Geri Gönderme Yasası, kutsal atalarının mezar yerlerinin yağmalanmasına karşı Yerli Amerikalıların kültürel ve biyolojik kalıntılarını koruyor.

Redman, diğer insan kalıntıları için, "Soyları bildiğimiz veya belirleyebildiğimiz durumlarda saygılı geri dönüş veya saygılı bir şekilde yeniden gömme yolları olabilir ve bu devam etmelidir" diyor.

The Guardian, Francesca Carington

Haber Ara