Dolar

32,5065

Euro

34,5749

Altın

2.505,05

Bist

9.548,09

İngiltere ile İrlanda arasında Brexit krizi!

İrlanda Başbakanı Micheal Martin, Londra'nın Brexit sonrası ticaret anlaşmasını iptal etme planının Kuzey İrlanda ekonomisine ciddi zarar vereceğini söyleyerek bunu ‘vandalizm’ olarak değerlendirdi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-06-20 13:06:20

İngiltere ile İrlanda arasında Brexit krizi!

Pazar günü BBC'ye konuşan İrlanda Başbakanı Martin, İngiltere'yi ‘ekonomik vandalizm'le suçladı.

Martin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Brexit sonrası Kuzey İrlanda Protokolünü elden geçirme planına yanıt vererek bunu ‘en kötü tek taraflılık' olarak nitelendirdi.

İRLANDA CUMHURİYETİ'NE GİREN MALLAR VERGİLENDİRİLECEK

Geçtiğimiz hafta Avam Kamarası'nda tanıtılan bir tasarı, şu anda İngiltere'den Kuzey İrlanda'ya giren mallar üzerinde gümrük kontrollerini zorunlu kılan protokolü önemli ölçüde elden geçirecek.

Yeni tasarı geçerse, Kuzey İrlanda'ya giden mallar bu tür kontrollere tabi tutulmazken, Kuzey İrlanda üzerinden İrlanda Cumhuriyeti'ne giden mallar, güneye gitmeden önce İngiliz eksklav limanlarda kontrol edilecek ve vergilendirilecektir.

Martin, BBC'ye verdiği demeçte, Kuzey İrlandalı işletmelerin AB veya İngiltere standartlarına uymak arasında yapmak zorunda kalacakları seçime atıfta bulunarak, ”Mevzuat, özellikle ikili düzenleyici standartlar yaklaşımı bağlamında, Kuzey İrlanda ekonomisine ciddi zarar verecek" dedi.

"Aslında, Kuzey İrlanda'da bir tür ekonomik vandalizmi temsil ediyor. Çünkü şimdi bakarsanız, herhangi bir nesnel veri Kuzey İrlanda ekonomisinin çok iyi olduğunu gösteriyor" diye devam etti.

İrlanda hükümeti, yeni mevzuatın "Kuzey İrlanda ekonomisinin kilit sektörlerine verebileceği gerçek zarar açısından çok, çok endişe verici olduğuna" inandığını söyledi.

İNGİLTERE'DEN 'İKİLİ DÜZENLEME' VURGUSU

İngiliz hükümeti, ikili düzenleyici bir yaklaşımın, İngiltere-Kuzey İrlanda ticaretini külfetli AB düzenlemelerinden kurtarırken, aynı zamanda Kuzey'in sorunlu siyasi tarihinin hatırlatıcısı olan Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sert bir sınırın geri dönmesini önleyeceğini savunuyor.

“Protokolü geliştirebileceğimiz bazı alanlar var ve bunu yapmaya devam etmeliyiz" diyen Martin, İngiliz hükümeti ile Avrupa Birliği arasında önemli müzakereler yapılması çağrısında bulundu.

Haber Ara