Dolar

32,2664

Euro

34,6820

Altın

2.405,18

Bist

10.336,50

İngiliz gemisini vurdular: Aden Körfezinde gerilim

Yemen'deki İran destekli Husiler, Aden Körfezi'nde bulunan İngiliz gemisi LYCAVITOS'u vurduklarını duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yazılı açıklamada, Aden Körfezi'nde LYCAVITOS'u 'uygun bir deniz füzesi' ile vurduklarını belirtti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-16 08:32:35

İngiliz gemisini vurdular: Aden Körfezinde gerilim

Yemen'deki İran destekli Husiler, Aden Körfezi'nde bulunan İngiliz gemisi LYCAVITOS'u vurduklarını duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yazılı açıklamada, Aden Körfezi'nde LYCAVITOS'u "uygun bir deniz füzesi" ile vurduklarını belirtti. Saldırının Filistin halkına destek amacı taşıdığını söyleyen Seri, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına karşı koymak ve Filistin'e destek için daha fazla önlem almak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Saldırının sonuçları hakkında bilgi verilmezken, İngiltere'den henüz bir açıklama gelmedi.

Husiler, ABD ve İngiliz güçlerinin Yemen'in batısındaki Hudeyde kentine ikinci kez saldırı düzenlediğini duyurdu. El-Mesira televizyonunun haberine göre, ABD ve İngiltere, Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde kentine bağlı El-Cebbane bölgesine iki saldırı gerçekleştirdi. Saldırının sonuçları hakkında bilgi verilmezken, ABD ve İngiltere'den herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koymaya ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. Husilerin eylemleri, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almasına neden oldu.

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı. 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterlerince ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta İsrail'e destek gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan kararı kabul ederek, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarını acilen sonlandırılmasını istedi. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor, bu da Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sağlıyor.

Haber Ara