Dolar

32,3871

Euro

34,7596

Altın

2.395,17

Bist

10.208,65

İki darbeci generalin ilk dış gezisi tartışmalara yol açtı: Sudan devrimi el mi değiştiyor?

Sudan’da Devlet Başkanı Ömer El Beşir’i askeri darbeyle deviren darbecilerin ilk yurt dışı ziyaretlerini, insan hakları sicili kötü olan Suudi Arabistan ve darbeci Sisi’in ülkesi Mısır’a yapmaları, “Sudan devrimi el mi değiştiriyor” tartışmalarına yol açtı ve kafalarda soru işareti oluşturdu. Bu arada darbe karşıtlarının, Hartum'daki ordu karargâhının önündeki bekleyişleri sürüyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-26 13:15:50

İki darbeci generalin ilk dış gezisi tartışmalara yol açtı: Sudan devrimi el mi değiştiyor?

buyuk2_35

BOYUK

Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i askeri darbeyle deviren Sudanlı darbeci generallerin ilk yurtdışı ziyaretlerini insan hakları sicili kötü olan Suudi Arabistan ile Mısır'a yapmaları ve bu iki ülkeden destek istemeleri kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu'nun ilk ziyaretini Suudi Arabistan'a yapmasından sonra, dün de Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Korgeneral Abdel Fattah El-Borhan'ın da Mısır'ı ziyaret ederek, darbeci Sisi ile görüşmesi, “Sudan devrimi el mi değiştiriyor” tartışmalarına yol açtı.
Önceki gün Suudi Arabistan'ı ziyaret ederek, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'la görüşen Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu, ülkesinin İran ve Husi milislerinin tehditlerine karşı Suudi Arabistan'ın yanında olduğunu, ayrıca Körfez sularında iki tankerin saldırıya uğramasını ve Husilerin defalarca attığı füzeleri kınayarak Sudan güçlerinin tüm hedeflerini gerçekleştirene kadar Yemen ve Suudi Arabistan'ın yanında yer alacağını söylemişti.

buyuk4_6

SUDANLI DARBECİ GENERAL
DARBECİ SİSİ'DEN DESTEK İSTEDİ

Dün gece de Mısır'ın başkenti Kahire'ye sürpriz bir ziyarette bulunan ve çok sayıda üst düzey yetkili tarafından karşılanan SudanAskeri Geçiş Konseyi Başkanı Korgeneral Abdel Fattah El-Borhan, darbeci lider Sisi ile bir araya geldi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Bessam Radi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es- Sisi'nin Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı General Abdulfettah el-Burhan ile ikili bir görüşme yaptığını söyledi. Radi, Facebook adresinden  yaptığı açıklamada, Sisi'nin Burhan'ın ilk dış ziyaret olarak Mısır'a gelmesini memnuniyetle karşıladığını ve bu ziyaretin iki ülke arasında Nil vadisi halklarını birleştiren ortak bağları yansıttığını söyledi.

Sözcü, Mısır cumhurbaşkanının Sudan halkının, ülkelerinin geleceğinin şekillendirmede hür tercihlerine dayanması ve devlet kurumlarının korunması gerektiğine dikkat çekerek Sudan'ın güvenliği ve istikrarına tam destek verdiklerini açıkladı. Ve ülkenin dış güçlerin müdahalelerinden uzak olması gerektiğini belirtti. Radi, Sudan Askeri Konsey Başkanı Burhan'ın Mısır ve Sudan arasındaki yakınlaşmanın önemini dile getirdiğini ve iki ülke arasındaki karşılıklı işbirliği ilişkileri geliştirme çabalarına övgüde bulunduğunu belirtti.

Burhan, Sudan'da son gelişmeler hakkında bilgi vererek Mısır'ın Sudan halkı desteğine duyduğu takdirlerini iletti. Radi, görüşmede Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Sudan halkının devlet kurumlarını koruyacağı ve ülkede güvenlik ve istikrarı sağlayacağına olan inancını belirtiğini açıkladı. Sisi ayrıca, Mısır'ın Sudanla ikili ilişkilerini sürdüreceğini ve iki ülkenin refahını sağlamak için elektrik ve demiryolu gibi ortak kalkınma projelerinin hızlandırılacağını vurguladı.

DARBECİ GENERALDEN SİSİ'YE ÖVGÜ

AGK Başkanı Abdülfettah el-Burhan da, iki ülke ve halkları arasındaki tarihi yakınlığın altını çizerek, iki ülke arasındaki ortak işbirliği bağlarını güçlendirmeye yönelik mevcut çabaları övdü. Aynı zamanda Sudan'daki gelişmelerin ve bu gelişmeleri ele alma çabaların bir sunumunu yapan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı, Mısır'ın Sudan halkını destekleme konusundaki istekliğinden dolayı teşekkürlerini dile getirdi. el-Burhan'ın Mısır ziyaretini tamamlayıp, bir günlük resmi ziyaret için BAE'ye gittiği bildirildi.

Bu arada, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdülfettah el-Burhan 30 ve 31 Mayıs'ta Mekke'de gerçekleştirilmesi planlanan Arap ve İslam zirvelere katılacak. Sudan gazetesi el-Sayha, hükümet kaynaklarına dayanarak yaptığı açıklamada, el-Burhan'ın Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in davetini edeceğini kaydetti. 

buyuk3_13

SUUDİ ARABİSTAN VE MISIR
ZİYARETLERİ DARBE KARŞITLARINI TELAŞLANDIRDI

Öte yandan işbaşındaki darbeci generallerin ilk yurtdışı ziyaretlerini Suudi Arabistan ve Mısır'a yapmaları, darbe karşıtlarını telaşlandırdı.
Darbe karşıtlarının bugün yaptıkları açıklamada, Askeri Geçiş Konseyi'nin başındaki iki generalin Suudi Arabistan ve Mısır'a yaptıkları ziyaretlere tepki göstererek, “Sicili kötü olan bu iki ülkeye yapılan ziyaretleri tasvip etmiyoruz. Sudan'ın diktatörlüğe dönüşmesine izin verilmeyecek” denildi. Dünya basınında çıkan haberlerde ise, Sudan devriminin Libya ve Somali'de olduğu gibi kaosa dönüşmesi ya da Mısır'daki gibi yeni bir diktatörlüğe evrilmesinin ise hala mümkün olduğu dikkati çekildi.
Ömer Beşir'in deviren binlerce Sudanlı protestocu ise, Askeri Konseyin yönetimi sivillere devredilmesini hızlandırmak için başkent Hartum'daki ordu karargâhının önünde oturuyor ve ordunun protestoculara göre değişim taleplerine yönelmesinden korkuyor.

PROTESTOCULAR YARIN VE ÇARŞAMBA
GÜNÜ BÜYÜK BİR GENEL GREVE HAZIRLANIYOR

Buna karşılık, ülkede salı ve çarşamba günü gerçekleştirileceği bildirilen genel greve yönelik hazırlıklar devam ediyor. Hakimler Kulübü tarafından yapılan açıklamada, çeşitli mahkeme hakimlerinin kapsamlı siyasi greve katılmaya hazır oldukları kaydedildi. Açıklamada, kulüp üyelerinin ‘tarafsızlıklarına ve yargının bağımsızlığına zarar vermeksizin' halka destek olmak için greve başlamaya hazır oldukları belirtildi. Ayrıca grevlerin Sudan'daki çeşitli yargı organlarında görev alan bütün hakimleri içereceğini ifade edildi.

Sudanlı hakimler, müzakere tarafları arasındaki çabaların başarılı olacağına ve Sudan halkının talep ve hedeflerini karşılayacak bir uzlaşı ile son bulacağına dair ümitlerini dile getirdiler. Müzakereler sonucunda elde edilen neticelerin ‘işlerin artık halkın gerçekleştirdiği devrim doğrultusundaki beklentilerine göre ilerlemeyeceğini' gösterdiğini kaydeden hakimler, ortaya atılan seçeneklerin 19 Aralık ve 6 Nisan'da kendini gösteren iradeyi yansıtmadığını belirttiler.

Bunun yanı sıra ülkedeki yeni meslek grupları, devrimci imza defterini imzaladıklarını ve ülke genelinde planlanan greve katılacaklarını açıkladılar. Ayrıca bu gruplar, düzenledikleri protesto gösterilerinin yanı sıra mahallelere yönelik temizlik ve yeniden yapılanma kampanyalarını içeren bir girişim başlattılar.

SUDAN MİLLİ ÜMMET PARTİSİ GENEL GREVİ REDDETTİ

Sudan'da ana muhalefette yer alan, Sadık el-Mehdi liderliğindeki Milli Ümmet Partisi ise, protesto liderleri tarafından Askeri Geçiş Konseyi'ne yönetimi sivillere devretmesi yönünde baskı yapmak amacıyla gelecek Salı günü düzenlenmesi planlanan genel grevi reddettiklerini açıkladı.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) içerisinde yer alan parti tarafından yapılan açıklamada, bazı muhalif çevreler tarafından ilan edilen genel grevin reddedildiği ifade edilerek, protestocuların saflarında bölünmeler olduğuna atıfta bulunuldu.

 

 

 

 

Haber Ara