Dolar

32,2627

Euro

34,7594

Altın

2.404,89

Bist

10.247,75

İdama mahkum edildi

Kentteki Fuşimi bölgesinde bulunan üç katlı KyoAni stüdyosunun yaklaşık 5 yıl önce kundaklanmasıyla ilgili dava, Kyoto Bölge Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada savcılar idam cezası taleplerini yinelerken, savunma avukatları ise Aoba'nın o dönem 'akli yetersizlik' yaşadığını öne sürerek 'beraat' ya da 'hafif ceza' talebinde bulundu.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-25 09:31:04

İdama mahkum edildi

Kentteki Fuşimi bölgesinde bulunan üç katlı KyoAni stüdyosunun yaklaşık 5 yıl önce kundaklanmasıyla ilgili dava, Kyoto Bölge Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada savcılar idam cezası taleplerini yinelerken, savunma avukatları ise Aoba'nın o dönem "akli yetersizlik" yaşadığını öne sürerek "beraat" ya da "hafif ceza" talebinde bulundu.

Bölge Mahkemesi Hakim Heyeti, Eylül 2023'teki ilk duruşmada KyoAni yerleşkesini kundakladığını itiraf eden Aoba'nın akli dengesinin yerinde olduğuna hükmetti ve Aoba'nın idama mahkum edilmesine karar verdi.

Duruşma sürecinde Eylül 2023'te yargılanmaya başlanan Aoba, "Yaptığımı yapmaktan başka seçeneğim olmadığını hissettim. Birçok insanın ölebileceğini tahmin etmiyordum." demişti. Aoba, 2019'da KyoAni'yi saldırısını gerçekleştirdiğini belirterek, olayı 2001'de Aomori eyaletindeki finans kuruluşunun kundaklanmasıyla ilişkilendirmişti.

Savcılar, idam cezası taleplerini sürdürürken, Aoba'nın avukatları ise müvekkillerinin o dönem "akli yetersizlik" yaşadığını savunarak "beraat" ya da "hafif ceza" talebinde bulunmuştu.

KyoAni saldırısı Temmuz 2019'da gerçekleşmiş, 36 kişi ölmüş ve 33 kişi yaralanmıştı. Aoba'nın kendisi de saldırıda hayati tehlike oluşturan yanıklarla yaralanmıştı. Aoba, Mayıs 2020'de tutuklanmış ve KyoAni'nin düzenlediği yarışmaya eserini gönderdiği, olay günü ise "Yangın çıkardım çünkü romanlarım eser hırsızlığına maruz kaldı." diye bağırdığı ifade edilmişti.

Haber Ara