Dolar

32,3787

Euro

34,7527

Altın

2.411,66

Bist

10.102,31

Ibtihaj Muhammed: Fransa’nın yasakçı başörtüsü kararı utanç vericidir

Time dergisinin, 2016 yılının 'en etkili 100 kişisi' arasında gösterdiği ve ABD'nin olimpiyatlardaki ilk başörtülü sporcusu olarak tarihe geçen eskrimci Ibtihaj Muhammed, başörtüsü yasakçısı Fransa’ya tepki gösteren, “Fransa’da bir şirketin spor başörtüsü satabilmesini yasaklamak utanç vericidir. Başörtüsüne getirilen yasaklayacı karar, millete yardım etmekten çok daha fazla acı verdiğini düşünüyorum” dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-13 11:13:30

Ibtihaj Muhammed: Fransa’nın yasakçı başörtüsü kararı utanç vericidir

kizi

ABD'nin olimpiyatlardaki ilk başörtülü sporcusu olarak tarihe geçen Ibtihaj Muhammed, sponsoru Nike'ın temsilcileriyle Fransa'ya yapacakları tanıtım ziyareti öncesi yaptığı açıklamada Fransa'nın başörtüsü konusundaki ‘yasakçı've ‘önyargılı' tutumlarını eleştirdi.
Ünlü eskrimci, “Fransa'da bir şirketin spor başörtüsü satabilmesini yasaklamak utanç vericidir” dedi.

FRANSA'YA GİTMEDEN ÖNCE
BAŞÖRTÜ KARŞITLARINA MESAJ GÖNDERDİ

2016'da Oyunlarda başörtüsü ile yarışan ilk Amerikalı olan Ibtihaj Muhammed. Fransa'ya gitmeden önce attığı tweette, “Neredeyse her gün @Nike yanlısı başörtümle olacağım” diyerek, Fransa hükümetine ve başörtüsü karşıtlarına mesaj gönderiyordu.
“Fransa'da bir şirketin spor başörtüsü satabilmesini yasaklamak utanç vericidir, ”diyen Ibtihaj Muhammed; “Başörtüsüne getirilen yasaklayacı karar, millete yardım etmekten çok daha fazla acı verdiğini düşünüyorum” dedi.

‘BAŞÖRÖTÜSÜ SEÇİMİ
BİZİM SEÇİMİMİZ OLMALI'

“Başörtü takmanın bir seçenek olmadığını düşünüyorsanız, feminist değilsiniz” dedi. “Bireysel haklara, seçim özgürlüğüne inanan herkes, onu giymeyi seçen kadınları desteklemelidir” diyen İbtihaj Muhammed, “Bu senin seçimin değil. Bizim seçimimiz olmalı. Ve bununla ilgili bir problem gören herhangi biri spora ait deği;l çünkü spor, nerede olursanız olun, inancınız, ten renginiz ve cinsiyetiniz dahil, herkesin yer alması gereken bir yer” dedi.
Eskirim maskesini taktığında başörtüsünün görünmediğini söyleyen İbtihaj Muhammed', “Yaptığım sporu uygulamak için mutlaka bir spor örtüye ihtiyacım yok, ama bunun hayatımı kolaylaştırdığını biliyorum. “Umarım benim başörtülü olarak spora katılmam, tüm dünyadaki kadınların aktif olarak daha fazla bütünleşmelerine yardımcı olur. Müslüman toplum hakkında çok fazla klişe ve kötü algı var. İnşallah benim gibi başörtülü sporcular , bu yanlış algıların ortadan kalkmasına yardımcı olur ”dedi.

Nike başkan yardımcısı Bert Hoyt da, Fransa'nın spor başörtüsüne yasak getirmesini eleştirerek, “Amacımız, tüm kadınların spor oynama ve kadın futbol oynama fırsatına erişmelerini sağlamak” dedi.

MACRON'UN SÖZCÜSÜ BAŞÖRTÜSÜ
BOYKOTUNU SAVUNMUŞTU

Fransız spor malzemeleri firması Decathlon, başörtülü kadın koşucular için piyasaya sürmeyi planladığı ürünü, ülkedeki kamuoyu baskısı sonrası durdurmuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un parti sözcüsü olan Aurore Bergé de boykot kararını savunup, "Değerlerimize karşı gelen bir markaya ne kadın ne de bir vatandaş olarak artık güvenemem" demişti.
Fransız Sağlık Bakanı Agnès Buzyn, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, ürünün yasak olmadığını belirttikten sonra "bir Fransız firmasının başörtüsü reklamı yapmasını istemezdim" demişti.

SADECE FRANSA SAĞLIK BAKANI
BAŞÖRTÜSÜNE DESTEK VERMİŞTİ

Fransız hükümetinde, sadece Spor Bakanı Roxana Maracineanu başörtüsü satışını desteklemişti. Maracineanu, “Kadınları, anneleri, kızları oldukları her yerde spor yapmaya teşvik etmek istiyorum, çünkü ikna oldum, başörtüsü güçlü bir özgürleşme kolu” dedi.

obama

İBTİHAJ MUHAMMED KİMDİR?

Ibtihaj Muhammed, ABD'nin olimpiyatlardaki ilk başörtülü sporcusu olarak tarihe geçti.
Muhammed kendisine sokakta bomba patlatıp patlatmayacağının sorulmasından iki hafta sonra ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi First Lady Michelle Obama'ya eskrim dersleri vermiş.
Olimpiyat oyunları öncesi BBC'ye konuşan Muhammed "Ülkenin tarihindeki bu siyasi iklimde ABD takımında Müslüman bir kadının yer alması çığır açıcı. Müslüman kadınlar hakkında şablonlara ve yanlış fikirlere meydan okumaktan dolayı heyecanlıyım. İnsanlara sadece Olimpiyat takımında değil, dünyanın en güçlü olimpiyat takımı olan ABD takımında olabileceğimizi göstermek istiyorum" demişti.

TIME'IN ‘EN ETKİLİ 100 KİŞİ' LİSTESİNDE

Time dergisi 2016 yılının "en etkili 100 kişisi" listesinde Ibtihaj Muhammed'e de yer verirken, kredi kart şirketi Visa onu reklamlarının yıldızı yaptı.
2007-2008 sezonunda eskrimde dünyada 113. olan Muhammed, bu sezon sekizinci sıraya yükselerek Pan Amerikan ünvanını kazandı.
İki yıl önce Rusya'da Dünya Eskrim Şampiyonasında da altın madalya kazandı.
Muhammed "Olimpiyatlarda yarışacağımı hiç düşünmedim. Aklıma hiç gelmedi. Ama bu benim hayatımın dönüm noktası. Sadece kendimi, ailemi ve ülkemi değil ayrıca büyük bir Müslüman topluluğu da temsil etmekten heyecan duyuyorum" dedi.
ABD'nin New Jersey eyaletindeki Maplewood kentinde dünyaya gelen 30 yaşındaki Muhammed, 12 yaşında eskrimle tanışmış.
Abtijah Müslümanlar ABD'nin 324 milyonluk nüfusunun yalnızca yüzde birini oluşturuyor. Muhammed ise kendi inançları ve başörtüsünün ona ne anlam ifade ettiğini rahatça anlatıyor.
Muhammed önyargılarla da uğraşmak zorunda. Teksas'ta bir eskrim etkinliğinde ondan başörtüsünü çıkarması istenmiş. Nisan ayında ise sokakta karşılaştığı bir adam ona bomba patlatıp patlatmayacağını sormuş.
Ramazan Bayramı için Beyaz Saray'a davet edilen Muhammed, Olimpiyatların başlamasına yüz gün kala Michelle Obama'ya eskrim dersleri vermiş.
“Başörtü benim bir parçam ve Allah'la ilişkimde ve kendi maneviyatımda bana yardım ediyor. Bu kişisel bir seçim ve Allah'la aramdaki kişisel ilişki" diyor Muhammed.
Muhammed başörtüsü takmanın çoğunluğun Müslüman olmadığı bir ülkede kendi dinini hatırlatması açısından önemli olduğunu da söylüyor.
"Özellikle ABD'de bu kadınlara dayatılan bir şey değil. Yaptığım bilinçli bir tercih" diye de ekliyor.
Muhammed, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın Müslümanlarla ilgili sözleri ile ilgili olarak ise "Kamu ve hükümet görevlileri bu söylemi değiştirmeliler" yorumunda bulunuyor.
Boksör Muahmmed Ali gibi olup olmak istemediği sorusuna ise şu yanıtı veriyor:
"Eğer Muhammed Ali'nin barışçı, atlet ve Amerikan olarak olduğunun minicik bir parçası bile olsam, bundan minnet ve mutluluk duyarım" diyor.

Haber Ara