Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Husilerden Yemen için net mesaj! ''Barışa hazırız''

Yemen'deki İran destekli Husiler, Yemen'deki barış haritasını imzalamaya hazır olduklarını açıklayarak, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunu 'savaş tüccarlarının yolunu kesmek' için benzer bir adım atmaya çağırdı.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-26 08:40:11

Husilerden Yemen için net mesaj! ''Barışa hazırız''

Husilere bağlı haber ajansı SABA'ya göre, Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Meşat, Arap koalisyonunun 26 Mart 2015'te Yemen'deki operasyonlarının başlamasının dokuzuncu yıldönümü münasebetiyle bir konuşma yaptı. Meşat, barışa doğru ilerleme konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak, Yemen'in hiç kimsenin tehdidi olmadığını ve Sana ile sorunu olan tarafların diyalogla çözüme ulaşabileceğini belirtti. Ayrıca, Arap koalisyonu liderlerini sürdürülebilir bir barışın tesisine ve saldırıların sona erdirilmesine yönelik adımlar atmaya çağırdı ve müzakerelerde uzlaşma sağlanan barış planını hayata geçirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Meşat, koalisyon liderlerinin, Amerika ve İngiltere liderliğindeki savaş tüccarlarının barış çabalarını engellemesine karşı umutlu olduğunu dile getirdi. Henüz koalisyonun bu konudaki görüşüne dair resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, daha önce Yemen'deki barış sürecine verdikleri destek konusunda kararlı olduklarını defalarca ifade ettikleri biliniyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg'in 23 Aralık 2023'te yaptığı açıklamada, Yemen hükümeti ve Husilerin, ülke genelinde kapsamlı bir ateşkes ve Yemenlilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesini içeren bir dizi tedbire bağlı kalacaklarını duyurmuştu. Husilerin Müzakere Heyeti Başkanı ve Sözcüsü Muhammed Abdusselam ise 9 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'daki görüşmelerde Yemen'deki krizin çözümüne yönelik yol haritasında ele alınan en önemli engellerin tartışıldığını belirtmişti, ancak görüşmenin tarihine ilişkin bilgi vermemişti.

Yemen'de yaşanan iç savaşta, Husiler Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri kontrol ederken, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri Mart 2015'ten bu yana Yemen hükümetine destek sağlıyor. Krize son verecek kapsamlı bir anlaşmanın hazırlanması için Suudi Arabistan ve Umman, Yemen hükümeti ile Husiler arasında arabuluculuk yapmaya devam ediyor.

Haber Ara