Dolar

32,3762

Euro

35,0593

Altın

2.326,20

Bist

9.102,77

Hollanda Bankasından köle zulmündeki rolü sebebiyle özür

De Nederlandsche Bank köle ticaretindeki rolü sebebiyle özür diledi[Fotoğraf: AP]ABONE OLHollandalı De Nederlandsche Bank, kurumun kuruluşu ve geçmişindeki köle ticareti faaliyetleri sebebiyle özür diledi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-07-01 19:02:38

Hollanda Bankasından köle zulmündeki rolü sebebiyle özür

Amsterdam Oosterpark'taki Hollanda Ulusal Kölelik Ulusal Kölelik Tarihi Anıtı önünde kölelik sisteminin kaldırılışının yıl dönümü sebebiyle yapılan törene katılan De Nederlandsche Bank CEO'su Klaas Knot, "Kölelik sisteminin kurbanlarına ve ailelerine özürlerimizi sunuyoruz." dedi.

000_32DM2LL

Knot, "Hollanda, Surinam, Karayip Denizi'ndeki Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint Maarten St Eustatius ve Saba adalarında köleleştirilen ve hala köleliğin acılarını çekenlerden özür diliyoruz." ifadesini kullandı. "Kurumsal olarak köle ticaretine katkı sağladık"

Haleflerinin kişisel sebeplerle insanları ten renklerine göre ayırdığına değinen Knot, banka yöneticilerinin birçok kez ticari kazancı önceleyerek köleliğe göz yumduğunu belirtti.

de-nederlandsche-bank-afp-1869146_2

De Nederlandsche Bankasının kuruluşunda kullanılan sermayenin bir kısmının köle ticaretiyle elde edildiğini aktaran Knot, "kurumsal" olarak köle ticaretine katkı sağladıklarını kaydetti.

Knot, verdiği kredilere karşılık kölelerin zorla çalıştırılmasıyla elde edilen ürünleri ve mahsulleri alarak bankanın köle ticaretinden gelir elde ettiğini dile getirdi.

Özür mesajının önemli bir adım olduğunu vurgulayan Knot, "Banka, özür dilemekle yetinmeyip daha kapsayıcı bir geleceğin inşası için çalışıyor." dedi. Hollanda'nın kölelik tarihi

Hollanda, Amerika kıtasından Asya'ya, Afrika'dan Güney Amerika'ya kadar birçok bölgede sömürgecilik yaptı.

Blake1

17. yüzyıldan itibaren Afrika kıtasında sömürge oluşturmaya başlayan Hollanda; Fildişi Sahili, Gana, Güney Afrika, Angola, Namibya ve Senegal'de birçok koloni kurarak bu ülkelerdeki doğal ve insani kaynakları kullandı.

Hollanda'nın Afrika'daki sömürge izlerinden en bilineni Khoikhoi halkına yönelik katliamları oldu. Hollanda, 1659, 1673 ve 1674-1677'de Khoikhoi'yi köleleştirmek için büyük katliamlar yaparak binlerce Afrikalıyı öldürdü, evlerine ve arazilerine el koydu ve köle olarak kaçırdı.

Hollanda, Asya'daki köle ticaretini de elinde bulunduruyordu. Madagaskar, Endonezya, Hindistan ve Sri Lankalı köleler çalıştırıldı. Bazı dönemlerde sömürgelerdeki bir Hollandalıya yaklaşık 200 köle düştüğü görüldü.

Hollandalıların Asya'da da yaklaşık 1 milyon 135 bin kişiyi köleleştirdiği tahmin ediliyor.

f441375f39cef4daba300f27fa7c980bd437f07a

Batı Avrupa'da köleliğin yasaklanmış olmasına rağmen köle tacirleri Atlantik ötesi köleliği devam ettirdi. 1654'te Brezilya'yı tekrar Portekiz'e kaybeden Hollanda, Karayipler'deki Curaçao'yu köle ticaretinde önemli bir istasyon haline getirdi.

Hollanda 1814'te resmi olarak köle ticaretini sona erdirse de Surinam ve Hollanda Atilleri'nde köleliğin resmi olarak kaldırılması ve kölelerin özgürleştirilmesi 1 Temmuz 1863'te gerçekleşti.

Ancak ülkede 1 Temmuz 1873'e kadar kölelik fiilen devam ederken bu tarihe kadar Surinam'da 33 bin, Hollanda Antilleri'nde de 11 binden fazla köle zorla ve ücretsiz çalıştırılmaya devam etti.

Hollanda, her yıl 1 Temmuz'da eski sömürgeler ve Hollanda'nın bazı şehirlerinde Keti Koti (kırık pranga) Bayramı olarak kutlanıyor.​​​​​​​ AA

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara