Dolar

32,3443

Euro

34,8831

Altın

2.396,24

Bist

10.211,24

Hindistan'da Hac için rekor rakam tamamlandı

Hindistan'da Modi yönetiminin geçen yıl, yıllardır devam eden 'hac yardımını' yürürlükten kaldırmasının ardından bu sene 200 bin Hint Müslümanı Hac için başvuru yaptı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-10 15:17:24

Hindistan'da Hac için rekor rakam tamamlandı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Hindistan Azınlık İşleri Bakanı Muhtar Abbas Naqvi, pazar günü, bu yıl 200 bin Hint Müslümanının Hac başvurularının kabul edildiğini söyledi. Bakan, bu kişilerin 21 biniş noktasından toplam 500'den fazla uçuş gerçekleştireceklerini atardı. Bakan, toplam başvuru sayısını açıklamasa da rakamın 200 binin çok üzerinde olduğu değerlendiriliyor.

Mumbai'deki Haj House'da özel tur şirketleri (PTO) temsilcilerinin bir araya geldiği bir toplantıda konuşan Bakan, Hacıların bu özel operatörlerle seyahat gerçekleştireceğini söyledi. The New İndian Express'in haberine göre toplam 725 özel tur şirketi (PTO) konuyla ilgili görev alacak. Bakan Naqvi ayrıca "Azınlık İşleri Bakanlığı bazı tur şirketlerine karşı ciddi şikayetler aldı. Bu yıl üç PTO kara listeye alındı. Geçen yıl bunlardan bazılarına karşı da sıkı bir işlem yapıldı" dedi.

Yüzde 48'i kadın olan 200 bin Hint Müslümanı bu sene artan kota sayesinde bu sene Hacca gidebiliyor.

HİNDİSTAN ve PAKİSTAN'IN HAC KOTALARI YÜKSELTİLMİŞTİ

Naqvi, Suudi Arabistan'ın Hindistan'ın Hac kotasını iki yüz bine çıkarması konusundaki kararından memnuniyet duyduklarını da söyledi. Hindistan ve Pakistan'ın Hac kotaları, bu yılın başında Asya turuna çıkan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından yükseltilmişti. Şubat ayında Asya turunun ilk durağı olan Pakistan'dayken Prens Selman'dan konuyla ilgili ricada bulunulmuş ve karar bu şekilde alınmıştı. Veliaht Prens Selman, ikinci durağı olan Hindistan'a geçtiğinde de aynı taleple karşılaşmış ve bu şekilde hem Hindistan hem Pakistan'ın Hac kotacı 200'er bine çıkarılmıştı.

Hindistan'da bağımsızlıktan bu yana ilk kez, Uttar Pradesh, Batı Bengal, Andhra Pradesh, Bihar gibi eyaletlerden gelen Hindistanlı Hacı adayları bu yılki artan kota sayesinde Hac ziyaretine gidiyor.

SAĞLIK TESİSLERİ KURULDU

Bakan Naqvi, Mekke'de 11, Medine'de 3 olmak üzere toplam 14 sağlık noktasının kurulduğunu da sözlerine ekledi. Hac ibaredi sırasında sağlık sorunu yaşayan Hindistanlı Müslümanların bu noktalardan hizmet alacakları aktarıldı.

Ayrıca Hac koordinatörü, yardımcısı, doktor ve sağlık görevlisi olan toplam 620 görevli, Hac ibadeti sırasında görevli olacak.

Haber Ara