Dolar

42,5350

Euro

49,5618

Altın

5.753,15

Bist

11.007,37

Hamas'tan Mescid-i Aksa'nın Kundaklanmasının 56. Yılına Dair Açıklama

Hamas, 21 Ağustos 1969'da Avustralyalı Denis Michael Rohan tarafından kundaklanan Mescid-i Aksa'nın 56. yılı dolayısıyla sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

4 Ay Önce Güncellendi

2025-08-22 10:11:29

Hamas'tan Mescid-i Aksa'nın Kundaklanmasının 56. Yılına Dair Açıklama

Meltem Suat Timeturk Dış Haberler Servisi/Özel

Yapılan açıklamada, “Kudüs ve Mescid-i Aksa, İsrail'in işlediği tüm suçlara ve planlarına rağmen İslami kimliğini koruyacak” denildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun “Büyük İsrail” söyleminin, ülkenin hem bölge hem de dünya güvenliği açısından tehlike oluşturduğu vurgulandı.

Hamas, Arap ve İslam ülkelerine “Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın korunması için ciddi adımlar atma” çağrısında bulunarak İslam dünyası ve liderlerini “tarihi sorumluluk üstlenmeye” davet etti. Ayrıca Filistin halkının direnişine destek verilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, yarın dünya genelinde “ümmete ve özgür insanlara, Mescid-i Aksa ve Gazze için desteği artırma” çağrısı da yapıldı.

Tarihi kundaklama

21 Ağustos 1969'da çıkan yangında, Mescid-i Aksa'nın güney bölümündeki Kıble Mescidi büyük zarar görmüş, ünlü “Selahaddin el-Eyyübi'nin Minberi” dahil birçok tarihi eser kül olmuştu.

Süregelen baskınlar

İsrail polisinin 2003'te aldığı tek taraflı karar sonrası Yahudi gruplar düzenli olarak Mescid-i Aksa'ya baskınlar düzenlemeye başladı. Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı'na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin tüm girişimlerine rağmen bu uygulama sürdürülüyor.

Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşırken, Yahudiler ise burada “Süleyman Mabedi'nin kalıntılarının bulunduğunu” iddia ederek kazılar yapıyor ve alanda ibadet hakkı talep ediyor.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara