Hamas, İsrail'in Gazze'ye insani yardım taşımak amacıyla yola çıkan Hanzala gemisine uluslararası sularda müdahalesini sert sözlerle eleştirdi. Yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun gerçekleştirdiği baskın "korsanlık suçu" olarak tanımlandı. Açıklamada, “İsrail'in Hanzala gemisini engellemesi ve yolcularını alıkoymasının, insanlığın iradesine açık bir meydan okuma ve işgalin gerçek yüzünü ortaya koyan bir korsanlık eylemidir” ifadeleri kullanıldı.
Hamas, gemide bulunan uluslararası aktivistlerin güvenliğinden doğrudan İsrail hükümetinin sorumlu olduğunu vurguladı. Açıklamada, Gazze'ye yönelik ablukayı kırmak amacıyla deniz yoluyla gönderilen yardım konvoylarının devam etmesi gerektiği çağrısı yapıldı.
Açıklamada ayrıca, aktivistlerin cesaretinden duyulan memnuniyet dile getirilerek, verdikleri mesajın Filistin halkına ve dünya kamuoyuna ulaştığı belirtildi. Hamas, Birleşmiş Milletler'e de çağrıda bulunarak, İsrail'in gerçekleştirdiği bu eylemin uluslararası toplum tarafından açıkça kınanmasını ve Gazze'ye yönelik süregelen saldırılar ile "soykırım savaşı" nedeniyle Tel Aviv yönetiminin hesap vermesinin sağlanmasını istedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı ise, uluslararası sularda müdahale edilen Hanzala gemisinin ülke kıyılarına çekildiğini duyurdu.
İtalya'nın Syracusa Limanı'ndan 13 Temmuz'da yola çıkan Hanzala gemisi, 15 Temmuz ile 20 Temmuz tarihleri arasında teknik ihtiyaçlarını karşılamak üzere Gallipoli Limanı'na demirlemişti. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından 20 Temmuz'da yola çıkan yardım gemisinde, aralarında İtalya, İspanya, Avusturalya, Malezya ve Türkiye'nin de bulunduğu 10 farklı ülkeden 21 aktivistin yer aldığı bilgisi paylaşıldı.
Gazze'ye yardım ulaştırmayı hedefleyen Hanzala gemisinin, İsrail'in yıllardır sürdürdüğü ablukanın etkisiyle açlık ve sağlık krizinin baş gösterdiği bölgeye yönelik insani yardım taşıdığı vurgulandı.
Yorum Yap