Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Hafter, Libya'da Türkiye'ye karşı 'cihat' ilan etti

Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) merkezinin bulunduğu başkent Trablus’un kontrolünü ele geçirmek için askeri bir harekata öncülük eden Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter, dün, Türk askeri müdahalesini püskürtmek için ‘seferberlik ve cihad’ ilan ettiğini açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-04 16:09:41

Hafter, Libya'da Türkiye'ye karşı 'cihat' ilan etti

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) merkezinin bulunduğu başkent Trablus'un kontrolünü ele geçirmek için askeri bir harekata öncülük eden Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter, dün, Türk askeri müdahalesini püskürtmek için ‘seferberlik ve cihad' ilan etti.

Hafter, dün gece geç saatlerde merkezi Bingazi'de bulunan Libya Alhadath TV kanalında yayınlanan konuşmasında, “Meydan okumayı kabul ediyor ve mücadele başlatıyoruz. Aramızdaki anlaşmazlıkları bir kenara atıp safları birleştirme çağrısında bulunuyoruz. Cihad ve kapsamlı bir seferberlik ilan ediyoruz. Topraklarımız ve onurumuzu savunmak için kadın-erkek, asker- sivil her Libyalı silahlanmalı” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Hafter, şu ifadeleri kullandı;

“Düşman bugün Libya'yı işgal etmek ve halkımızı tekrar köleleştirmek için güçlerini seferber ediyor. Topraklarımızı gasp etmek için kendine, toplumsal, ahlaki ve anayasal herhangi bir dayanak olmaksızın aşağılayıcı bir anlaşma imzalayacak hainler buldu. Hainler, başkentteki yuvalarının silahlı kuvvetler tarafından kuşatıldığını ve ilerlediğini görünce yardım sağlamaları için efendilerinin ellerini öpmeye koştu.”

Bugün savaşın artık başkenti kurtarmak için değil Libya'yı tarihi bir miras olarak gören acımasız bir sömürgeciye karşı şiddetli bir mücadeleye dönüştüğünü ifade eden Hafter, düşmanının, ataları tarafından yoksulluk, cehalet, gerilik, kibir tuğlaları ile inşa edilen bir imparatorluğu restore etmeyi, Arap ulusunu fethetmeyi ve servetini yağmalamayı hayal ettiğini söyledi.

Hafter, "Türkiye'nin meydan okumasını kabul ediyoruz ve cihat ilan edip silahlanma çağrısı yapıyoruz" dedi.

Hafter, meselenin artık Trablus'un "İslamcı milislerden kurtarılması" olmaktan çıktığını ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan "Libya'nın kontrolünü geri almaya çalışan bir sömürgeciye karşı" mücadeleye dönüştüğünü ifade etti.

LUO Komutanı Hafter ayrıca Müslümanlar ve tüm bölge halkı arasındaki anlaşmazlığı ateşleyerek maceraya atıldığını söylediği Erdoğan'a karşı Türkler'e direnme çağrısında bulundu.

Libya'da Hafter'e bağlı güçler, Nisan ayından bu yana Trablus merkezli hükümete karşı yoğun operasyonlar düzenliyor. Trablus'taki Fayez el Sarraj önderliğindeki hükümet, Türkiye'den asker yardımı talep etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi Perşembe günü kabul etti.

Bugün Libya'da iki farklı hükümet bulunuyor ve ülke, coğrafi olarak da üçe bölünmüş durumda.

Libya'nın Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti; doğu kesimlerini ise Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı gruplar kontrol ediyor. Libya'nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü de yerel aşiretlerin elinde.

Haber Ara