Dolar

32,3883

Euro

34,6048

Altın

2.388,70

Bist

10.045,74

Haaretz gazetesinden itiraf: İsrail ordusu, hiçbir senaryoya hazırlıklı değil!

İsrail gazetesi Haaretz editörü tarafından kaleme alınan, “İsrail hiçbir senaryoya hazır değil” başlıklı başyazıda, muhtemel bir ABD-İran saldırısında, savaşın İsrail’i de etkileyeceği dikkat çekilildi, ancak İsrail’in bu savaşa hazırlıklı olmadığı ileri sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-21 18:23:05

Haaretz gazetesinden itiraf: İsrail ordusu, hiçbir senaryoya hazırlıklı değil!

İsrail gazetesi Haaretz editörü tarafından kaleme alınan, “İsrail hiçbir senaryoya hazır değil” başlıklı başyazıda, muhtemel bir ABD-İran saldırısında, savaşın İsrail'i de etkileyeceği dikkat çekilildi, ancak İsrail'in bu savaşa hazırlıklı olmadığı ileri sürüldü. Başyazının çevirisi şöyle:

Basra Körfezi'ndeki tansiyon Perşembe günü, İran'ın Amerikan casus uçağını düşürdüğü haberiyle doruğa ulaştı. Bu, ABD ve İran arasında son haftalarda Körfez'deki petrol tankerlerine yapılan saldırılarla gergin olan askeri ve diplomatik kanallara da yansıdı.

İranlılar savaşçı söylemleri kullanmaya başladıkları sırada Amerikalılar Orta Doğu'daki güçlerini artırdılar: “Sert tepki göstereceğiz”, “Bu bizim kırmızı çizgimiz.”

Ancak hem İsrail, hem de Batı istihbarat değerlendirmelerine göre İran , Amerikalılarla olan bu sınırlı çatışmaya girmeyebilir. Bunun yerine, kriz ortamını yoğunlaştırmak ve Trump yönetimini adımlarını acilen yeniden gözden geçirmeye zorlamak amacıyla İsrail'in sınırlarından birine bir provokasyon başlatabilir.

Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin bu hafta gerginlik hakkında şu yorumu yaptı: “ Lübnan'ı Hizbullah ve İran konusunda, topraklarını İsrail'e saldırmak için üs olarak kullanmaması konusunda uyardık. Savaş istemiyoruz, ancak İsrail Savunma Gücü (IDF) herhangi bir tehdide ve her senaryoya cevap vermeye hazır.”

Ancak İsrail Savunma Kuvvetleri'nin herhangi bir senaryoya cevap vermeye gerçekten hazır olduğu şüpheli. Perşembe günü, Haaretz gazetesi, üst düzey savunma ve sağlık görevlilerinin, çok yönlü bir savaş durumunda sistemin ortaya çıkan zayiatlarla başa çıkmak için uygun bir şekilde hazırlanmayacağı konusunda uyardıklarını bildirdi.

Veriler, İsrail'in bir savaş için ihtiyaç duyacağı askeri ambulansların yaklaşık yüzde 30'unun kısa olduğunu, ordunun sağlık personelinin yüzde 20'sinin hâlâ dolmadığını gösteriyor. Üstelik bu yetkililer, İsrail Savunma Gücü'nün (IDF) Magen David Adom ambulans servisi ile işbirliğinin ev cephesinde zayiatı tahliye etmek için işbirliğine dayalı planının savaş sırasında beklenen gerçek koşullara uymadığını söyledi.

Üst düzey bir savunma görevlisi ise, “Tahliyelerle ilgili bir sorun olacak… bu konu tartışma sürüyor, ancak kimse bunu ciddiye almıyor ve hiç kimse bununla başa çıkmıyor” uyarısında bulundu.

İsrail'in askeri hazırlığı, bu hafta gerçekleştirilen iki büyük çaplı tatbikatta da görüldüğü gibi, muhtemel bir savaşta sivil ve askeri zayiatlara karşı alınacak önlemler konusunda ciddi bir hazırlık olmadığı görülüyor.

Haber Ara