Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Guterres: Filistin halkına devlet kurma hakkı verilmeli

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistin halkının kendi devletini kurma hakkının evrensel olarak tanınması gerektiğini belirtti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-21 10:39:02

Guterres: Filistin halkına devlet kurma hakkı verilmeli

Guterres, Uganda'nın başkenti Kampala'da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi (NAM) Devlet ve Hükümet Başkanları 19. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "İsrailliler ve Filistinliler için kabul edilemez olan iki devletli çözümün reddedilmesi ve Filistin halkının devlet olma hakkının inkarı, küresel barış ve güvenliği tehdit eden büyük bir risk oluşturuyor" dedi.

Guterres, böyle bir tutumun çatışmayı sürekli hale getireceği, kutuplaşmayı derinleştireceği ve aşırılık yanlılarını cesaretlendireceği uyarısında bulundu. Gazze'deki İsrail-Hamas savaşıyla ilgili olarak, Guterres insani krizin derhal sona erdirilmesi için Pazartesi günü yaptığı çağrısını yineledi.

Gazze'deki şiddet olaylarının sonucunda en az 24 bin 927 Filistinlinin öldüğü bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'deki 2,4 milyon insanın yaşam koşullarının "insanlık dışı" olduğunu kınadı. ABD, İsrail'in Hamas'a karşı savaşındaki ana müttefik ve destekçisi olarak bir Filistin devletinin kurulmasına olan desteğini yineledi.

Bağlantısızlar Hareketi zirvesinin nihai açıklamasında, İsrail'in Gazze'ye yönelik yasadışı askeri saldırısı güçlü bir şekilde kınandı ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunuldu. Üye ülkeler ayrıca, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin egemenliğini ve bağımsızlığını destekleyen bir çağrıda bulundu. Bağlantısızlar Hareketi, 1961'de ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki çatışmadan uzaklaşmak isteyen ülkelerin oluşturduğu bir platformdur.

Haber Ara