$

Dolar

48,1073

Euro

56,1161

£

Sterlin

65,5939

Frank

59,8796

Gram Altın

7.192,2800

Bitcoin

3.874.237

$

Dolar

48,1073

Euro

56,1161

£

Sterlin

65,5939

Frank

59,8796

Gram Altın

7.192,2800

Bitcoin

3.874.237

Dünya

Grönland buzunun daha hızlı erimesine ne sebep oldu?

Grönland'ın buzu bugün geçen yüzyılın son on yılına göre yedi kat daha hızlı küçülüyor ve nedeni sadece üst yüzeyinin erimesi değil, alt yüzeyinin de olması.

13.02.2020 - 15:40
hursitakyil
Grönland buzunun daha hızlı erimesine ne sebep oldu?
Fotoğraf: Arşiv
Linke Tıkla, Timeturk'ü Favorilerine Ekle

NOAA-sea-ice-loss

Grönland'ın buzu bugün geçen yüzyılın son on yılına göre yedi kat daha hızlı küçülüyor ve nedeni sadece üst yüzeyinin erimesi değil, alt yüzeyinin de olması.

NatureGeoscience, Alman buz bilimcilerinin bu garip fenomenin nedenini keşfettiklerini bildirdi. Tabii ki, bilim adamları Grönland buzunun erimesinin hızlanmasıyla ilgileniyorlar ve küresel ısınma bu süreci daha fazla teşvik ediyor, bu da denizlerde ve okyanuslarda su seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Ve Grönland buzunu aşağıdan “zayıflatmaya” katkıda bulunan okyanusun kendisi olduğunu düşünürsek, olumlu reaksiyonların varlığı hakkında konuşabiliriz. Ama nasıl?

bu_3

Bremerhaven'daki Alfred Wegener Polar ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü'ndeki bilim adamları, adanın kuzey doğusundaki kuzey enleminden 79 derece buz olarak adlandırılan ve 80 metre uzunluğunda ve 20 km genişliğinde okyanusta yüzen bir şerit şeklinde toprak ve diğer buzlardan oluşan Grönland'daki en büyük buzun yapısını incelediler. Adanın doğusunda yüzen buz, ılık okyanus akıntısı boyunca uzanır.

Bilim adamları, kayan şeridin altında ve çevresinde okyanus tabanının kapsamlı bir çalışmasını yaptılar ve Atlantik'ten gelen ılık bir su akışının doğrudan buz tabakasına geçtiği iki kilometrelik bir içbükeylik keşfettiler. Bu sıcak akım sayesinde buza daha fazla ısı ulaşır, bu da içbükeylik alanının genişlemesi ve buza ulaşan ılık su miktarındaki artış nedeniyle buzun erimesinin hızlanmasına neden olur .

Bilim adamları son yıllarda içbükeyliğin derinliğinin 15 metre arttığını keşfettiler.

Araştırma ekibi, Grönland buzunun diğer alanlarında da aynı nedeni keşfetti. Sonuçlar okyanus tabanı topografyasının buz tabakasının alt yüzeyine doğru giden ılık su akışının hızını arttırdığını gösterdi.

Kaynak: Novosti

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

Etiketler:

İlgili Haberler

YORUMLAR

0 Yorum

Yorum Yazın