G20 Zirvesi için Trump rest çekti
Trump, G20 Zirvesi'nin Güney Afrika'da düzenlenmesini 'tam bir rezalet' olarak nitelendirdi ve ABD'li yetkililerin toplantıya katılmayacağını açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2025-11-08 07:30:53

Güncelleme Tarihi: 2025-11-08 07:35:11

ABD Başkanı Donald Trump, G20 Zirvesi'nin Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenecek olmasını “tam bir rezalet” olarak nitelendirdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Trump, insan hakları ihlalleri sürdüğü sürece hiçbir ABD'li yetkilinin bu toplantıya katılmayacağını açıkladı.

GÜNEY AFRİKA'DAKİ ZİRVEYE KATILMAYACAĞINI DUYURDU

Trump, G20 Zirvesi'nin Güney Afrika'da yapılacak olmasını sert sözlerle eleştirdi. Paylaşımında “G20'nin Güney Afrika'da yapılacak olması tam bir rezalet.” ifadelerini kullanan Trump, Afrikalıların, Hollandalı yerleşimciler ile Fransız ve Alman göçmenlerin soyundan gelenleri öldürüp katlettiğini, onların topraklarına ve çiftliklerine yasa dışı yollardan el koyduğunu iddia etti.
Trump, insan hakları ihlalleri devam ettiği sürece hiçbir ABD'li hükümet yetkilisinin toplantıya katılmayacağını belirtti. ABD Başkanı, daha önce yaptığı açıklamada da 22-23 Kasım'da düzenlenecek G20 Zirvesi'ne katılmayacağını duyurmuş ve Güney Afrika'nın G20'de olmaması gerektiğini ileri sürmüştü.

RAMAPHOSA İLE GÖRÜŞMESİNİ HATIRLATTI

Trump, Beyaz Saray'da mayıs ayında Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'yı ağırladığı görüşmede, ülkede beyazlara yönelik ağır suçlar işlendiğini ve hükümetin bu suçları engellemediğini savunmuştu. Ramaphosa ise ülkedeki suç oranlarını kontrol altına almak için çaba gösterdiklerini ve yalnızca beyazları hedef alan suçların işlendiği iddiasını kabul etmediklerini vurgulamıştı.
Trump'ın bu açıklamaları, Güney Afrika'nın ev sahipliğinde yapılacak G20 Zirvesi öncesinde uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

aa