Dolar

32,2339

Euro

34,8043

Altın

2.415,89

Bist

10.268,58

Fransa, Fas ile yeniden güven ilişkisi kurmak istediğini açıkladı

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, Rabat ve Paris arasındaki son yıllardaki gerilmiş ilişkilere ivme kazandırmak istediklerini vurguladı. Bakan Sejourne, 'İrade ortada. Fas ile ilişkileri yeniden ele aldım.' dedi ve bazı anlaşmazlıklara rağmen iki ülke arasındaki bağların 'çok önemli ve elzem' olduğunu belirtti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-15 13:16:19

Fransa, Fas ile yeniden güven ilişkisi kurmak istediğini açıkladı

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, Rabat ve Paris arasındaki son yıllardaki gerilmiş ilişkilere ivme kazandırmak istediklerini vurguladı. Bakan Sejourne, "İrade ortada. Fas ile ilişkileri yeniden ele aldım." dedi ve bazı anlaşmazlıklara rağmen iki ülke arasındaki bağların "çok önemli ve elzem" olduğunu belirtti. Sömürgeci ve üstenci bir bakışla suçlanan Fransa için "yeni bir siyasi ajanda" oluşturacaklarını ve Fas yöneticileri ile "saygı ve şeffaflık" çerçevesinde diyalog kurmak istediklerini söyledi. Sejourne, "Bu güveni yavaş yavaş inşa edeceğim" diyerek, bu durumun Fransa ve Fas'ın çıkarına olduğunu savundu.

Fransa ile Fas arasındaki gerilimde etkili olan faktörler arasında, 2023'te Fas'ta meydana gelen deprem sonrasında Paris'in arama-kurtarma ekibi gönderme teklifinin reddedilmesi, Avrupa Parlamentosu'nda alınan kararlar nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlık, Batı Sahra sorunundaki tutum farklılıkları ve Fransa'nın Cezayir ile yakınlaşması bulunuyor. Bu gelişmelerin yanı sıra, 2021'de Fransa'nın Fas vatandaşları için vize şartlarını sıkılaştırması ve Fas'ı casus yazılım Pegasus'u kullanmakla suçlaması da ilişkilerde gerginlik yaratmıştı.

Haber Ara