Dolar

32,2298

Euro

34,7943

Altın

2.416,73

Bist

10.268,58

Fransa'dan Filistin gösterisine engel! 12 Mart dayanışması ülke basınına oturmuştu

Fransa'nın başkenti Paris'te, Science Po bünyesindeki bir amfide 12 Mart'ta düzenlenen Filistin halkıyla dayanışmaya gösterisi ülke basınında gündem olmuştu. Aynı okulunun önünde tekrar düzenlenecek olan gösteri, Fransız polisleri tarafından engellendi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-15 10:40:36

Fransa'dan Filistin gösterisine engel! 12 Mart dayanışması ülke basınına oturmuştu

Paris'te, ülkenin önde gelen okullarından Science Po'nun önünde planlanan Filistin halkına destek gösterisini engelleyen polis, güvenlik gerekçesiyle öğrencilerin toplanmasına izin vermedi.

12 Mart'ta Science Po'da düzenlenen Filistin yanlısı eylemin ardından, öğrenciler aynı okulun önünde bir gösteri organize etmek istediler. Ancak polis, okul etrafında güvenlik önlemleri alarak gösterinin yapılmasını engelledi ve öğrencileri dağıtmak için uyarılarda bulundu.

Bunun üzerine, bir grup Filistin destekçisi öğrenci Saint Thomas d'Aquin Meydanı'nda bir araya geldi. Polis, bu grubun etrafında güvenlik önlemleri aldı ve kısa bir süre sonra öğrenciler slogan atarak meydandan ayrıldı.

Science Po'daki öğrencilerden Angie, 12 Mart'taki eylemde bir öğrencinin amfiye alınmasına izin verilmediğini ve bu durumun sağcı medya tarafından yanlış aktarıldığını belirtti. Angie, bu öğrencinin daha önce Filistin yanlısı eylemcilerin fotoğraflarını çektiğini ve bu nedenle "Yahudi karşıtı" olarak algılandığını ifade etti. Ancak Angie, olayın gerçek durumunun bu olmadığını savundu ve Gazze'deki durumun asıl odağa alınması gerektiğini vurguladı.

Filistin destekçisi Nassira ise, Science Po'nun öğrencilerinin Gazze'deki durumu protesto etmek istediklerini ancak polisin gösteri yapmalarını engellediğini ve bu nedenle çevredeki sokağın trafiğe kapandığını aktardı.

Science Po'daki Filistin eylemi basında geniş yer bulmuştu. Eylem sırasında bir öğrencinin "Yahudi veya siyonist" olduğu gerekçesiyle amfiye alınmadığı iddia edilmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu sözlerin "kabul edilemez" olduğunu belirtmişti. Başbakan Gabriel Attal ise eylemle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Mediapart blogunda yayımlanan bir bildiride, Science Po'da eğitim gören 33 Yahudi öğrenci, Filistin yanlısı eylemlerin baskı altına alınmasını reddettiklerini belirtmişti. Yahudi öğrenciler, okuldaki eylemin siyasetçiler tarafından manipüle edildiğini savunarak üniversitede Filistin'e destek eylemlerine devam edilmesi çağrısında bulunmuşlardı.

Haber Ara