Dolar

32,3499

Euro

34,7850

Altın

2.399,07

Bist

10.208,65

Fransa'da göç yasası krizi; Başbakan istifa etti

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, ülkede büyük tartışma başlatan göç yasasının kabul edilmesinin ardından çıkan siyasi krizin ardından istifa etti.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-09 08:46:49

Fransa'da göç yasası krizi; Başbakan istifa etti

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne istifa etti. Macron istifayı kabul etti. Borne, yeni kabine kuruluncaya kadar görevi sürdürecek.

Macron, Başbakan Borne'un istifasına ilişkin X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Borne'a ülkeye yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Macron, "Devlet kadınları cesareti, sorumluluğu ve kararlılığı ile projemizi hayata geçirdiniz. Tüm kalbimle teşekkür ederim." ifadesini kullandı.

GÖÇ YASASI KRİZİ

Elisabeth Borne'un istifası, ülkede büyük tartışma başlatan göç yasasının kabul edilmesinin ardından çıkan siyasi krizin ardından geldi.

Fransa'da hükümetin parlamentonun desteğini alabilmek için aşırı sağ partiye taviz verip göç yasasını sertleştirmesi yoğun eleştirilere yol açmış, bir bakan protesto amacıyla istifa etmişti.

Associated Press (AP), 62 yaşındaki Borne'un istifa dilekçesinde Macron'un arzusu üzerine görevi bıraktığı imasında bulunduğunu aktardı.

KİMİN GELECEĞİ BELLİ DEĞİL

Borne'un yerine geçebilecek potansiyel adaylar arasında 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal ve 37 yaşındaki Savunma Bakanı Sebastien Lecornu gösterilirken, söz konusu iki isimden biri başbakan olması halinde Fransa'nın en genç başbakanı unvanını alacak.

Maliye Bakanı Bruno Le Maire ve eski Tarım Bakanı Julien Denormandie de muhtemel adaylar arasında gösteriliyor.

Macron ve Borne liderliğindeki hükümet, Macron'un 2022'de yeniden seçilmesinden kısa bir süre sonra mecliste mutlak çoğunluğu kaybetmişti.

Haber Ara