Finlandiya'dan İsrail'e sert tepki: Büyükelçiye ''acil'' kodlu çağrı
Finlandiya, İsrail'in Doğu Kudüs'teki E1 Projesi kapsamında Filistin topraklarını genişletme planlarına karşı harekete geçti. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Helsinki Büyükelçisini "acil" koduyla bakanlığa çağırarak tepkisini iletti. ABD merkezli X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, İsrail Yüksek Planlama Komitesi'nin Kudüs'ün doğusundaki E1 bölgesinde yerleşim inşaatı planlarını onaylama ve Gazze'yi ele geçirme planlarına ilişkin derin endişelerini dile getirmek için Büyükelçiyi çağırdı." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, uluslararası hukuka uygun olarak Gazze'ye insani yardımların engellenmeden ulaştırılması çağrısı yapıldı. Finlandiya, İsrail'in işgal politikalarının Filistin'de barış ihtimalini ortadan kaldırdığına dikkat çekti.
Doğu Kudüs'ün bir parçası olan ancak Ayrım Duvarı'nın Batı Şeria kısmında kalan Filistin mahallesi Azeriye'nin yakınında yer alan E1 Projesi uzun süredir uluslararası tepkilere neden oluyor. İsrail tarafından başlatılan proje, "Ma'ale Adumim" yerleşimini Batı Kudüs'e giden yola bağlamak amacıyla hayata geçirildi.
E1 Projesi kapsamında 4 binden fazla yasa dışı konut ve otel inşası için 12 bin dönüm Filistin toprağı gasbedildi. Bu projeyle Doğu Kudüs'ün Batı Şeria'daki Filistin topraklarıyla bağlantısının koparılması ve tamamen izole edilmesi hedefleniyor.
Yorum Yap