Dolar

32,2369

Euro

34,8262

Altın

2.416,69

Bist

10.269,53

Finkelstein: Yahudi milyarder sınıfını durdurun

Soykırım Endüstrisi kitabının yazarı Prof. Dr. Norman Finkelstein, İsrail'in Gazze planları, ABD'deki Yahudi lobisi, 'iki devletli çözüm' gibi dünya gündeminde öne çıkan meselelere dair yorumda bulundu.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-07 11:21:57

Finkelstein: Yahudi milyarder sınıfını durdurun
Soldan sağa Harvard rektörü Claudine Gay, Pensilvanya Üniversitesi Başkanı Liz Magill, milyarder Bill Ackman ve MIT Başkanı Sally Kornbluth

İsrail destekçisi milyarder Harvard mezunu Bill Ackman'ın baskısı sonuç verdi, Harvard Başkanı Claudine Gay geçtiğimiz Salı günü istifasını sundu.

Yahudi milyarder Bill Ackman, Harvard'ın rektörü Claudine Gay'i, üniversite kampüslerindeki Filistin yanlısı etkinlikleri teşvik ettiği ve anti-Semitizm içerdiği gerekçesiyle durdurması konusunda baskı yapmaya başladı. Yönetim kurulunun davranışını, üniversitenin çeşitlilik, eşitlik ve katılım (DEI) programlarını eleştirmeye devam etti. Sürekli olarak X'te paylaşımlar yaptı, telefon etti ve uzun açık mektuplar yazdı. Ackman, üniversite üzerinde baskı oluşturmak için kendisi gibi bağışçıları da yanına aldı; bunların bir kısmı yaygın siyasi faaliyetin olduğu diğer üniversitelerdendi.

Yeni Şafak yazarı Yaşar Süngü, ABD'li ünlü profesör Finkesltein'in İsrail ve ABD'nin Filistin'e yönelik saldırılarına dair dikkat çeken görüşlerini köşesindn aktardı.

İSRAİL'iN GAZZE PLANI

Saldırıların bölgeye olası etkileri ve İsrail'in amaçlarını da şöyle anlatıyor; “İsrail, Gazze'nin kuzey kesimi dedikleri bölgeyi boşaltma planını uygulayacak ve neredeyse kesin olarak burayı yeni güvenlik bölgesi ilan edecek. Gazze nüfusunun yarısı Gazze'nin güneyine sürülecek. Bu insanlar güneyde nasıl yaşayacak? Sanırım İsrail basitçe şöyle diyecek: ‘Bu, bizim sorunumuz değil, Mısır'ın sorunu' ve ABD de buna razı olacaktır”.

YAHUDİ MİLYADER SINIFININ BASKISI

ABD'deki üniversitelerde Filistin'e destek gösterileri ve bunları ifade özgürlüğü kapsamında gören akademisyen ve yöneticilere yönelik baskılara ilişkin olarak da, İsrail'in Gazze'de benzersiz bir imha savaşı yürüttüğünü ve Yahudi milyarder sınıfının da bu barbarlığa karşı çıkan her üniversite öğrencisi, öğretim üyesi ve yöneticiyi hedef aldığını belirtiyor.

İsrail'in katliamını eleştiren Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay'in üniversiteden kovulmasına tepki gösteren Yahudi Profesör, “Yahudi milyarder sınıfı, bu barbarlığa karşı çıkan her üniversite öğrencisi, öğretim üyesi ve yöneticiyi hedef alıyor. Bu fanatik Yahudi üstünlükçülerinin durdurulması gerekiyor” diyor.

Rektörlüğe son bir yılda başlayan Gay, akademisyenler Magill ve Kornbluth, Müslüman karşıtlığı ve nefretin her türlüsünün artışına karşı mücadele edeceklerini belirtmişti.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İMKANSIZ"

2000 yılında rafa çıkan Soykırım Endüstrisi kitabıyla tanınan akademisyen Norman Finkelstein 2019 yılında Türkiye'de Sakarya Üniversitesi'nde de ders vermiş.

4 yıl önce yaptığı bir konuşmada Filistin'de iki devletli çözümün ortadan kalktığını ve İsrail'in, katillerden müteşekkil bir devlet olduğunu söylediğinde Amerika'daki İsrail lobisinin tepkisini çekmişti.

“İki devletli, tek devletli ya da 10 devletli herhangi bir siyasi çözüm ihtimali yok. Bu, şu an masadaki ihtimallerden biri değil. Gazze kuşatması korkunç, yasa dışı, ahlak dışı, merhametsiz.
Neyin mümkün olduğuna odaklanmalıyız.

Gerçek şu ki Ortadoğu'da Filistin sorununu gölgede bırakan arka arkaya insani krizler yaşanıyor.

Bir diğer gerçek de Filistinli yöneticiler arasında Filistinliler için herhangi bir özveriye ilham verebilecek kimse yok.

Gazze'ye destek açısından Batı Şeria'da herhangi politik bir seferberlik yok. Ve tüm bu faktörlerin nihayetinde iki devletli bir çözüm mümkün değil.”

"DÜNYADA ÇOCUKLARI HAPİS TUTAN TEK ÜLKE"

“İsrail'in işgali altındaki topraklarda doğan çocuklara hiçbir gelecek şansı verilmiyor ve dünya yıllardır bu zulme sessiz.

İsrail hapishanelerinde 7 binden fazla Filistinli mahkûm var. Mahkumlardan 6 bini, güvenlik! gerekçesiyle tutuklandı. Bu insanların pek çoğu hâlâ yargılanmayı bekliyor. Ayrıca İsrail, dünyada çocukları hapishanede tutan tek ülke.”

Haber Ara