Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Ezidilerden ABD'ye IŞİD çağrısı: Çekilmeyin

Hollanda merkezli Özgür Ezidi Vakfı, IŞİD'in Ezidiler gibi “azınlıklar için varoluşsal bir tehdit” olduğunu söyleyerek çekilme kararını eleştirdi. Öte yandan ABD cephesinden çekilmenin yavaşladığına ilişkin açıklamalar da ardı ardına gelmeye devam ediyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-07 02:02:02

Ezidilerden ABD'ye IŞİD çağrısı: Çekilmeyin

Asya'nın Sesi'nin haberine göre Ezidi diasporası ABD'nin Suriye'den çekilme açıklamasına tepki gösterdi. Hollanda merkezli Özgür Ezidi Vakfı, IŞİD'in Ezidiler gibi “azınlıklar için varoluşsal bir tehdit” olduğunu söyleyerek çekilme kararını eleştirdi. Vakıf yaptığı açıklamada  “ABD'nin Suriye'den aldığı her türlü erken çekilme kararı, Irak'taki ve Suriye'deki dini azınlıkları tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda yeniden dirilen bir IŞİD militan gücü olasılığını da artırıyor” dedi.

SİNCAR DAĞI İŞGALİ

IŞİD'in 2014 Irak işgali sırasında çevrelediği Sincar Dağı, örgüte geçmesinin ardından Avrupa kamuoyu tarafından büyük tepki çeken katliamlar yaşanmıştı. Özellikle "Ezidi kadınlar" üzerinden şekillenen karşı propaganda, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerden destek almış, bölgeden çıkabilen Ezidiler bu ülkelere giderek dernek ve vakıflar kurmuştu.

ABD ÇEKİLMEYİ YAVAŞLATTI

ABD Başkanı Donald Trump'ın 14 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında "Suriye'den çekilme kararı" almıştı.

1 Ocak Salı günü "Askerlerimizi yavaş yavaş eve geri gönderiyoruz" şeklinde tweet atan Trump, 4 Ocak'ta Beyaz Saray'daki Bakanlar Kurulu toplantısında "ABD askerlerinin çekilmesine ilişkin hiçbir zaman 4 aylık bir süreden söz etmediğini" söyledi.

Trump, ABD'nin Suriye'den bir süre sonra çıkacağını ve bu çekilme sırasında "Kürtlere desteğin devam edeceğini" de aktararak "Kürtleri korumak istiyoruz ama Suriye'de sonsuza kadar kalmak istemiyorum. Orası kum ve ölümden ibaret" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, 5 Ocak'ta İsrail ziyareti sırasında yaptığı açıklamada ABD'nin çekilme kararının Esed rejimi tarafından 'kimyasal silah kullanımına davet' olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Bolton, 6 Ocak'ta verdiği bir demeçte ise "Bizimle tam koordinasyon olmadan Türkiye'nin Suriye'de askeri operasyon düzenlemesini istemiyoruz. Ayrıca "Kürtleri korumaya yönelik anlaşma imzalanmadan ABD askerlerinin çekilmesi gerçekleşmeyecek" ifadelerini kullandı. Bugün (7 Ocak) ise ABD'nin Suriye'den çekilmesine ilişkin İsrail'e güvence vererek, "Çekilme, Washington'ın müttefiklerinin savunması sağlanarak yapılacak" dedi.

Ayrıca Trump, dün (6 Ocak) ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den Amerikan askerlerinin çekileceğini ancak bunun çabuk olacağı yönünde bir açıklamayı asla yapmadığını yineledi.

Haber Ara