Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Esad: Ben ve Erdoğan neden buluşalım?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin mümkün olmadığını söyledi.

10 Ay Önce Güncellendi

2023-08-10 13:38:37

Esad: Ben ve Erdoğan neden buluşalım?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arap medyasına konuştu.

Esad, "Türkiye ile görüşmelerin başlatılmasına ilişkin bir soruya verdiği cevabında, "Önkoşulsuz olmayan görüşme demek; gündemsiz ve hazırlıksız demektir. Hazırlıksız görüşme de sonuçsuz bir görüşme demektir, Öyleyse Sayın Erdoğan ve ben bir şeyle içmek için mi buluşacağız?" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki varlığına dair "Net bir hedefe ulaşmak istiyoruz, hedefimiz Suriye topraklarından çekilmeleri" diyen Esad, "Erdoğan'ın amacı Suriye'deki Türk işgalinin varlığını meşrulaştırmak" iddiasını tekararladı.

"Dolayısıyla görüşme Sayın Erdoğan'ın şartlarında gerçekleşemez.'' diyen Esad, ülkesinde şiddetin artmasından Türkiye'nin sorumlu olduğunu savundu.

"BEN VE ERDOĞAN NEDEN BULUŞALIM?"

Al Nusra'yı örnek veren Esad, "Suriye'deki terörizm Türkiye'de üretiliyor." suçlamasında bulunurken, "Ben ve Sayın Erdoğan neden buluşalım? Meşrubat içmek için mi?" dedi.

2_167

Abu Dabi merkezli Sky News Arabia televizyonuna konuşan Esad, Türkiye ile bir anlaşmanın mümkün olup olmadığı sorusuna, "Bizim amacımız Suriye topraklarından çekilmeleri, Sayın Erdoğan'ın amacı ise Türkiye'nin Suriye'deki işgalini meşrulaştırmak, bu nedenle Sayın Erdoğan'ın koşulları altında, bir görüşme yapılamaz." diye konuştu.

Türkiye, Şam ile ilişkilerini yeniden inşa etmeye çalışıyor. Ancak Esad, Türkiye ile her türlü görüşmeyi Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG unsurlarına karşı operasyon yürüten TSK unsurlarının çekilmesi şartına bağladı.

"SURİYE'YE GERİ DÖNÜŞ"

Birleşmiş Milletler'in insani yardım organlarıyla geri dönüş projeleri, finansmanına ilişkin "genel diyalog" başlatıldığını söyleyen Esad, milyonlarca mültecinin ülkeye geri gelmesinde en büyük zorluğun "Logistik olarak, teröristlerin yok ettiği altyapı" olduğunu kaydetti.

Suriyeli mültecilerin anavatanlarına geri dönmesinin, savaşın tahrip ettiği altyapının durumu nedeniyle imkansız hale geldiğini ifade eden Esad, "Bir mülteci su olmadan, elektrik olmadan, çocukları için okul olmadan, hastane olmadan nasıl geri dönebilir? Bunlar yaşamın temelleri." şeklinde konuştu.

Mültecilerin kademeli olarak Suriye'ye geri dönmesi, Şam rejimini geçtiğimiz mayıs ayında Arap Birliği'ne yeniden dahil eden Arap ülkelerinin temel taleplerinden biri.

Analistlere göre Suriye, yeniden inşa sürecinde finanse ihtiyacını karşılamak için Arap ülkelerinden destek bekliyor. Esad, özellikle zengin Körfez ülkelerinden gelecek para kaynaklarına güveniyor.

TÜRKİYE'DEN SURİYE'YE İNSANİ YARDIM

Birleşmiş Milletler, Şam ile varılan bir anlaşma kapsamında Türkiye'den Suriye'nin kuzeyindeki bölgelere insani yardım sevkiyatını önümüzdeki altı ay boyunca devam ettireceğini duyurdu.

Suriye ve Türkiye arasındaki Bab el-Hava Sınır Kapısı, 2014 yılında kurulan bir Birleşmiş Milletler mekanizması dahilinde, BM insani yardım kuruluşlarının Suriye hükümetinden izin almaksızın gıda, su ve ilaç sevkiyatı yapabildiği son sınır kapısıydı.

Haber Ara