2020 Karabağ Savaşı sonrası yaşanan askerî hezimetin ardından Ermenistan'da, savunma anlayışında radikal bir dönüşüm başlatıldı. “Millet-ordu” modeli, klasik savunma anlayışının yerini almaya başladı. Vigen Sarkisyan döneminde gündeme gelen bu strateji, mevcut Savunma Bakanı Suren Papikyan döneminde pratiğe döküldü.
Yarı askeri eğitim kuruluşları olan VOMA ve Azatazen, “vatanseverlik” ve “milli diriliş” sloganlarıyla halkı seferber etmeyi hedefliyor. Bu kuruluşlar, terör ve sabotaj eğitimi veren hücreler hâline dönüştürülüyor. Eğitilen şahısların Azerbaycan topraklarına sızarak çeşitli eylemler gerçekleştirmesi planlanıyor.
Rapora göre, ASALA ve Taşnak uzantılı gruplar, yeniden aktifleştiriliyor. Azerbaycan'a karşı psikolojik ve silahlı saldırı senaryoları üzerinde çalışılıyor. Çeşitli kamplarda, sabotaj, siber saldırı, gerilla savaşı gibi alanlarda eğitimler veriliyor. Gruplara reşit olmayan gençlerin dâhil edilmesi de dikkat çekiyor.
Raporda, bu oluşumların bir kısmının Paşinyan yönetiminin kontrolü dışında hareket ettiği vurgulanıyor. Terör hücrelerinin devlet yapısının dışında organize edildiği ve zamanla Ermenistan'ın iç güvenliğini tehdit edebilecek boyutlara ulaşabileceği ifade ediliyor.
Videoda dikkat çeken bir diğer uyarı ise Ermenistan'ın “ikinci bir Lübnan”a dönüşme riski. Farklı silahlı grupların etkinliğinin arttığı bir yapı, bölgesel istikrarı tehdit edecek gelişmelere yol açabilir. Terör gruplarının dış destekli olarak eğitildiği de vurgulanan başlıklar arasında yer alıyor.
Kaynak: oxu.az
Yorum Yap