Dolar

34,9489

Euro

36,7140

Altın

2.992,18

Bist

10.125,46

Erimeyen kar iddiası herkesi şaşırttı

Şiddetli ve yoğun kar fırtınaları ABD'nin bazı bölgelerinde büyük felaketlere yol açarken, bazı sosyal medya kullanıcıları yağan karın gerçek bir kar olmadığını iddia ediyor.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-12-18 12:30:52

Sosyal medyada, sahte olduğunu 'kanıtlamak' amacıyla kar toplarını ateş üzerinde tutan insanları gösteren videolar gündemde.

Teksas başta olmak üzere ABD'nin güney eyaletlerindeki kötü hava şartları pek çok kişiyi etkiledi; fırtına nedeniyle en az 58 kişi öldü.

Ancak bazı insanlar kar yağışının "sentetik" olduğuna inanıyor ve hava şartlarının hükümet kontrolünde gerçekleştiğini kanıtlamaya çalışıyor.

Sosyal medyada gündem olan kullanıcıların deneyleri, yağan karın gerçek kar olmadığının 'kanıtı' olarak alevleri kar toplarına tutarken, teknoloji milyarderi Bill Gates'in hava koşullarından bir şekilde sorumlu olduğunu iddia ediyor.

"KAR ERİMİYOR, SU YOK DAMLAMA YOK"

Spsyal medyada paylaşılan videoda bir kadın, "Bizi bunun gerçek kar olduğuna inandırmaya çalıştığınız için Bill Gates'e teşekkür ederiz. Erimediğini, yanacağını göreceksiniz. Kar yakmıyor. Su yok, damlama yok, hiçbir şey yok.” diyor.

KAR NEDEN ERİMİYOR?

Karın kesinlikle gerçek olduğunu vurgulamak önemli ancak videoların arkasındaki iddia ilginç.

Bazıları bunun, maddenin sıvı aşamasını atlayarak katı durumdan gaza (ya da tam tersi) geçtiği 'süblimleşme' adı verilen bir süreçle ilgili olduğunu söylüyor.

Ancak gökbilimci Phil Plait, 2014 yılında benzer komplo teorilerini çürüttü ve karın gözenekli olması nedeniyle aslında suyu tekrar kendi içine çektiğini açıkladı. Bu fenomeni özetleyen bir videoda, bunun, kar konisinin yapıldığında şurubu emmesine benzer olduğunu söylüyor.

İnsanların kafasını karıştıran ve yanlış bilgilendirmeye yol açabilecek bir diğer husus ise videolarda karın yan taraflarında yanık izlerinin görülmesidir.

Bu alışılmadık görünse de aslında çok kolay açıklanabilir. 'Yanıklar' çakmakların içindeki kimyasallardan kaynaklanmaktadır ve örneğin çakmağı aynaya veya pencereye tuttuğunuzda da aynı durum gözlemlenebilir.

Dr. Tandy Grubbs, "Açık havada bir çakmak yanarken normalde is görünmezdi, ancak bu durumda kartopu bir filtre gibi davranarak, birkaç saniye sonra beyaz kar üzerinde oldukça görünür bir şekilde ortaya çıkan siyah is parçacıklarını yakalayıp biriktiriyor."

Grubbs, videodaki kişilerin çakmakları daha uzun süre açık tutmaları durumunda su oluşumunu ve bir miktar damlamayı da görebileceklerini ekledi.

Bu tür videolar herhangi bir değişiklik yapılmadan TikTok ve Twitter'da hâlâ yayında olsa da, Facebook bu ay yanlış bilgilendirme politikasını uygulamaya başladı.

Platformda gönderilerin paylaşıldığı yerlere Facebook, videoların yanlış bilgi gösterdiğini vurgulayan bir uyarı etiketi ekledi.

Teknoloji şirketleri seçmen aldatmacası nedeniyle, ABD seçimlerinden sonra çoğu sosyal medya platformlarında denetimleri yaygın bir uygulama haline devreye aldı.

Haber Ara