Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

El Ahbar'ın iddiası: S. Arabistan, Abbas’a, Trump’ın barış planını kabul etmesi için 10 milyar dolar teklif etti

Lübnan gazetesi El Ahbar, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’a, ABD Başkanı Trump’ın ‘Yüzyılın Anlaşması’ barış planını kabul etmesi için 10 milyar dolar teklif ettiğini, Abbas’ın ise bu teklifi reddettiğini yazdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-01 01:14:33

El Ahbar'ın iddiası: S. Arabistan,  Abbas’a, Trump’ın barış planını kabul etmesi için 10 milyar dolar teklif etti

Lübnan gazetesi El Ahbar'da dün yayınlanan bir haberde, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, ABD Başkanı Trump tarafından hazırlatılan ve ‘Yüzyılın Anlaşması' olarak bilinen barış planını kabul etmesi için Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'a, 10 milyar dolar teklif ettiği, Abbas'ın ise bu teklifi reddettiği ileri sürüldü.

Ramallah'taki Filistinli bir yetkili ise rapor hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

MAHMUT ABBAS, SELMAN'IN
TEKLİFİNİ REDDETTİ

Gazete, Suudi Veliaht Prens Muhammed Selman ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas arasında yapılan konuşmayı şöyle aktardı:

 Veliaht Prens Selman, Abbas'a, ‘Yüzyılın Anlaşması'nın detayları hakkında bilgi verdi ve ondan bu anlaşmayı kabul etmesini istedi. Ayrıca, ‘'Filistin otoritesi ve bakanlarının ne kadar paraya ihtiyacı var?'' diye de sordu.
Abbas ise, Filistinlilerin her yıl 1 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi. Bunun üzerine Selman, ‘'Eğer Yüzyılın Anlaşması'nı kabul ederseniz on yıl boyunca 10 milyar dolar veririm'' dedi. Mahmut Abbas ise bu teklifi kabul etmenin siyasi hayatının sonu anlamına geleceğini belirterek reddetti.

BİLGİ ÜRDÜN ELÇİSİNDEN

El Ahbar, bu konuşmanın Ürdün elçisinin yazdığı raporlara dayandığını söyledi. Ayrıca gazete Ürdün elçisinin, Suudi Veliaht Prensi Selman'ın Trump yönetiminin Filistinlilere yaşadıkları toprakları vermeye hazır olduğunu söylediğini belirtti.

Suudi Veliaht Prensi Selman ayrıca Abbas'a, raporun kabul edilmesi halinde Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin Filistinlilere maddi destek sağlayacağını ve Batı Şeria'da B ve C bölgeleri üzerindeki Filistin kontrolünü genişleterek ekonomik refah sağlayacak projelere başlamalarına yardımcı olacağını söyledi.

‘KUDÜS HAKKINDA TAVİZ VERMEM'
 
 Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise, Prens Selman'a, uzlaşma ve iki devletli çözüm önerdi. Ayrıca Kudüs hakkında taviz veremeyeceğini ve herhangi bir baskının, Filistin otoritesinin kurumlarını feshetmeye ve İsrail'i sorumlu tutmaya zorlayacağını söyledi.

ABBAS'DAN MISIR'A ELEŞTİRİ

Ürdün elçisi tarafından yayınlanan bir başka raporda ise; Mahmud Abbas'ın Din İşleri ve İslami İlişkiler danışmanı Mahmud Habbash'ın; Mısır'a, Amerikalılara, Suudi Arabistan'a ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne çok fazla güvendiği için eleştirdiği söyleniyor.

Gazete, Ramallah'taki Ürdün elçisinden Amman'daki Dışişleri Bakanlığına gönderilen raporların, “Ürdün'ün yüzyılın anlaşmasının yan etkileri konusundaki endişesinin derecesini gösterdiğini” söyledi.

ABD ÖZEL TEMSİLCİSİNDEN YALANLAMA

ABD Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ise, geçen hafta “Yüzyılın Anlaşması'nın” Ürdün, İsrail ve Filistin'i içeren bir konfederasyon içereceği yönündeki söylentileri reddetti.

Twitter'dan, “Kral II. Abdullah ve Ürdün, ABD'nin  güçlü müttefikleri. Barış vizyonumuzun Ürdün, İsrail ve Filistin  arasında bir konfederasyona sahip olduğu veya vizyonun Ürdün'ü Filistinliler için anavatan haline getirmeyi düşündüğü söylentileri yanlış. Lütfen söylentileri yaymayın”  dedi.

Haber Ara