Dolar

32,2923

Euro

34,6491

Altın

2.410,84

Bist

10.045,74

Çinli validen 'Uygur Türkleri' açıklaması

Çin'in batı eyaleti Xinjiang valisi Shohrat Zakir, eyaletlerinde 'toplama kampı' olmadığını, onların 'yatılı okul' olduğunu söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-12 20:37:52

Çinli validen 'Uygur Türkleri' açıklaması

Çin'in batı eyaleti Xinjiang valisi Shohrat Zakir, bu kampların insanlara iş bulabilmeleri için uzmanlaşma eğitimi verdiğini; eylatinin Asya'da milyonlarca Uygur ve diğer Müslüman toplumların yaşadığı ülke ve bölgelere komşu olduğunu ifade etti.

VALİ: BU UYGULAMALAR SAYESİNDE ŞİDDET EYLEMLERİ SONA ERDİ

Euronews'in haberine göre Zakir, hükümetin eğitim programları uygulanmaya başlandığından bu yana tam iki yıl üç aydır hiç şiddet eylemi meydana gelmediğini aktarıyor.

Zakir şu ifadeleri kullandı:

"Bazı uluslararası iddialara göre eyaletimde konsantrasyon kampları var. Bu iddialar tamamen fabrikasyondur ve olağanüstü düzeyde saçmadır. Bunlar esasen yatılı okullardır ve içerisinde olan tüm öğrencilerin özgür iradesi garanti altındadır."

ÇİN'İN TOPLAMA KAMPLARI

Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da inşa ettiği ve bir milyondan fazla Uygur Türkünü tuttuğu toplama kampları uluslarararası toplumun eleştirilerine rağmen varlığını sürdürüyor.

 

Toplama kamplarına ağırlıklı olarak erkekler alınırken, Uygur Türkü Müslüman genç kızların Çinli erkeklerle zorla evlendirildiği, Müslüman ailelerin evlerine "Çin kültürünü" öğretmek için Çinli yetkililer yerleştirildiğ biliniyor.

 

Haber Ara