Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Çin, Müslüman lokantalarındaki Arapça 'helal' tabelalarını kaldırtıyor!

Çin'de Pekin'de helal gıda satan restoranlara, büfelere, kasaplara ve iş yerlerine Müslümanlarla ilgili tüm imgeleri çıkarmaları talimatı verildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-01 12:19:27

Çin, Müslüman lokantalarındaki Arapça 'helal' tabelalarını kaldırtıyor!

Euronews'ten Mustafa Bağ'ın aktardığına göre başkent Pekin'de 11 restoranı ziyaret eden Reuters muhabirleri, yetkililerin iş yeri sahiplerine hilal, ay ve levhalardaki Arapça 'helal' yazısı dahil İslam'ı çağrıştıran her türlü yazı, imge ve sembolün ivedilikle kaldırılmasını söylediğini aktardı.

Çeşitli devlet birimlerinden görevlilerin, Pekin'de Müslümanlara ait bazı iş yerlerine giderek semboller ve yazılar kaldırıncaya kadar burada bekledikleri belirtildi.

Adını vermek istemeyen bir restoran sahibi, "Bize, bunun yabancılardan geldiğini artık Çin kültürüne ait sembolleri kullanmamız gerektiğini söylediler" diye konuştu.

CAMİLER YIKILIYOR

Pekin yönetimi bu kapsamda uzun süredir ülke genelindeki cami ve mescitlerin kubbelerini yıkarak Çin mimarisini andıran tapınaklara benzer yapılara dönüştürüyor. Resmi verilere göre Çin'de 20 milyon Müslüman yaşıyor.

Pekin'de tarihi Müslüman mahallesi ve diğer semtlerde en az bin helal gıda satan restoran, market ve büfe bulunuyor. Bazı iş yeri, market ve restoranlar tabelalarını sökerken, bazıları şimdilik sadece bu yazıların üzerini kapatmakla yetindi. Kimi iş yeri sahipleri ise Çince 'helal' anlamına gelen "qing zhen" yazısı kullanmaya başladı.

Çin Etnik Yapı ve Din İşleri Komitesi, helal restoran adımıyla ilgili yorum yapmadı. Ancak Komite bunun yukarıdan gelen bir talimat olduğunu belirtmekle yetindi.

HRİSTİYANLAR DA HEDEF ALINIYOR

Gerek Arapça harflerle yazılan ifadeler gerekse İslam diniyle ilintili sembollerin kaldırılması adımı, Çin Komünist Partisi iktidarının 2016 yılında başlattığı, tüm din ve inançları Çinlileştirme politikasının yeni bir etabı olarak değerlendiriliyor. Yönetim her ne kadar ülkede din özgürlüğü olduğunu savunsa da tüm inançları Komünist Parti ideolojisine uygun çizgiye çekmek için faaliyet yürütüyor.

Habere göre ülkede gözetim altında tutulanlar sadece Müslümanlar değil. Hristiyanlara ait çok sayıda kilisenin kapısına kilit vurulduğu ve mabedlerdeki haç işaretlerinin kaldırıldığı belirtiliyor. Ayrıca Pekin yönetimince yasa dışı kabul edilen pek çok kilisenin de yıkıldığı bildiriliyor.

MÜSLÜMANLAR TOPLAMA KAMPLARINDA TUTULUYOR

Çin, Doğu Türkistan genelinde toplama kampları inşa ederek 2017 yılından bu yana Müslümanları buralarda zorla tutuyor. Diasporadaki Uygurlar, Çin'in Uygur Türklerini asimile etmenin yanı sıra İslam'ı tamamen yok etmek için yoğun gayret serf ettiğini belirtiyor. Çin Komünist Partisi iktidarı ise 'yeniden eğitim merkezi' olarak tanımladığı toplama kamplarının aşırılıkla mücadele için çok önemli olduğunu savunuyor.

Toplama kamplarından kurtulan bir Uygur, görevlilerin kendilerine zorla domuz eti yedirdiklerini söylemişti.

Haber Ara