Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Çin koronavirüse karşı geliştirdiği aşıyı denemek için onay aldı

Çin'de, yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşının klinik deneylerinin yapılmasına onay verildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-17 15:13:32

Çin koronavirüse karşı geliştirdiği aşıyı denemek için onay aldı

Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, Askeri Tıp Akademisinden bir araştırma ekibi tarafından geliştirilen aşının güvenlik, etkinlik ve kalite denetimlerinden geçirildiği, ayrıca kitlesel üretim için ön hazırlıkların başladığı belirtildi.

GELİŞTİRİLEN AŞI, 'ALT BİRİM AŞI' ve HASTALIĞA YOL AÇMIYOR

Çin Askeri Tıp Akademisinden biyolog mühendis Tümgeneral Çen Vei önderliğindeki araştırma ekibinin hazırladığı aşının bir alt birim aşı olduğu, içeriğinde yalnızca koronavirüsün hastalığa yol açmayan antijen kısımlarını içerdiği ifade edildi.

Alt birim aşılar, hastalığa yol açan patojenin güçsüzleştirilmiş bir versiyonunu içeren aşılara göre daha güvenli ve istikrarlı görülüyor fakat potajen içeren aşılara göre daha zayıf bir koruma sağlıyor.

KLİNİK DENEMELER BAŞLAYACAK

Onayın ardından kısa süre içinde aşının klinik denemelerine başlanması bekleniyor.

İLK AŞI AMERİKA'DA DENENDİ

Koronavirüse karşı farklı önlemler alan ülkelerde, farklı bilim kuruluşları aşı üzerinde çalışıyor. Amerika'nın Washington eyaletinin Seattle kentindeki Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsü'nde görev yapan bilimadamları ilk aşıyı geliştirdi ve denedi.

İlk aşı 43 yaşındaki gönüllü Jennifer Haller'e yapılırken, üç kişinin de sırada olduğu, toplamdaysa 45 gönüllüye birer ay arayla iki doz aşı uygulanacağı bilgisi verildi.

1D0507C0-B50D-4945-905E-5CFAD4BA75CB_w1023_r1_s

ÇİN'DEN DÜNYAYA YAYILAN VİRÜS

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, 150'den fazla ülke ve bölgede 180 binden fazla kişiye bulaştı. DSÖ'nün "pandemi" (küresel salgın) olarak nitelediği hastalık nedeniyle şu ana dek 7 bin 477 kişi hayatını kaybetti.

 

Haber Ara