Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Çin'in trol orduları Doğu Tükistan karşıtlığı için sosyal medyada

Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarında tuttuğu milyonlarca Uygur Müslümanına yönelik asimilasyon politikaları uygulayan Çin'in, konu hakkında aleyhinde çıkan haberlere karşı savaşmak için sosyal medyada trol orduları kurduğu belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-08 09:58:19

Çin'in trol orduları Doğu Tükistan karşıtlığı için sosyal medyada

Pekin'in Uygur Türklerinin yanı sıra diğer etnik ve dini azınlıklara karşı savaşan çok sayıda trolü bulunuyor. Çinli troller, hedeflerine aldıkları Uygur ya da diğer azınlıklara ait sosyal medya platformlarını adeta bombardımana tutuyor. Bu oluşumlardan biri de Diba isimli Çinli trol ordusu.

Euronews'ten Mustafa Bağ'ın haberine göre Çinli aşırı milliyetçilerin oluşturduğu grup, Pekin'in politikalarını eleştiren her kurum ve kişiyi birden fazla dilde sert şekilde eleştiriyor.

Propaganda çalışmalarıyla Pekin'e güçlü bir sosyal medya müttefiki olarak hizmet veren Diba'nın devlet ile bağlantısının olup olmadığı ya da ne düzeyde olduğu bilinmiyor.

DOĞU TÜRKİSTAN'A İLİŞKİN YALAN BİLGİ POMPALIYOR

Son olarak 'Talk to East Turkestan' ve 'World Uyghur Congress' gibi grupların Facebook hesaplarını hedef alan Diba trolleri, Doğu Türkistan'da insanların huzur içerisinde yaşadıklarını ve aslında o bölgede toplama kampı ya da tutukevlerinin bulunmadığını iddia etti.

Geçmişten kalan Doğu Türkistan kartpostallarını yeniymiş gibi yayımlayan binlerce Çinli trol, Uygurların IŞİD'den farksız olduğunu hatta çoğunun terörist olduğunu öne sürüyor. Facebook'un yorum sıralama algoritmasından da yararlanan troller, birçok mecrada yorumlarını en üst sıraya yerleştiriyor. Trollerin paylaştığı yorum ve görüntüler, ya ırkçı ya da tehdit edici nitelikte. Hatta Uygurların haklarını savunan sosyal medya platformları da "terörist gruplar" olarak yaftalanıyor.

Diba'nın çeşitli medya platformlarında 20 milyon üyesi bulunuyor. Ancak Çin'de Diba'nın dışında birçok trol ordusu olduğu biliniyor.

Batılı analistler, milyonlarca üyesi bulunan trol ordularının Çin Komünist Partisi yetkilileri tarafından idare edildiğini iddia ediyor.

 

Haber Ara