Dolar

32,4059

Euro

34,8128

Altın

2.432,08

Bist

9.976,27

CIA eski Başkanı Petraeus: Süleymani’nin öldürülmesi, Ladin ve IŞİD liderinin öldürülmesinden daha önemli

CIA eski Başkanı David Petraeus, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani suikastının, El Kaide lideri Usame bin Ladin veya IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin öldürülmesinden daha önemli olduğunu söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-07 14:33:50

CIA eski Başkanı Petraeus: Süleymani’nin öldürülmesi, Ladin ve IŞİD liderinin öldürülmesinden daha önemli

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin suikastının yankıları ABD'de sürüyor.

CIA eski Başkanı David Petraeus, Kasım Süleymani suikastının, El Kaide lideri Usame bin Ladin veya IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin öldürülmesinden daha önemli olduğunu vurguladı.

“Bu özel eylemin önemini abartmak imkansız. Caydırıcılığın yeniden tesis edilmesi için çok önemli bir çaba”” diyen Petraeus, “Usame bin Ladin'in öldürülmesinden, hatta IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ölümünden daha önemlidir” ifadesini kullandı.

CIA eski Başkanı Patraeus, Süleymani'nin İran'ın bölge üzerinde kontrol kurma çabalarının “mimarı ve operasyonel komutanı” olduğunu vurguladı. Patraeus, Süleymani'nin Irak, Suriye ve diğer ülkelerdeki 600'den fazla Amerikan askeri ve diğer birçok koalisyon ortağını öldüren silah ve mühimmat sağladığını öne sürdü.

Petraeus Dış Politika'ya verdiği demeçte, Süleymani'ye düzenlenen hava saldırısının ABD'nin “üslerine devam eden saldırılara izin vermeyeceğini” gösterdiğini belirterek; ABD'nin üslerine yapılan roket saldırılarını, nakliye yollarına ve silahsız İHA'larına yapılan saldırılara, Süleymani'in öldürüldüğü saldırıya kadar çok önemli bir yanıt veremediğini hatırlattı.

CIA eski Başkanı Petraeus, Süleymani suikastı, şimdiye kadar yapılan “nispeten önemsiz” tepkilerle ortaya çıkmamış “caydırıcılığın yeniden tesis edilmesi için çok önemli bir çaba” olarak nitelendirdi.

Petraeus, İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in, suikastın yanıtına karar vermeden önce İranlıların İran-Irak Savaşı sırasındaki rejimi neredeyse desteklemediklerini düşünmesi gerektiğini hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı:
“Açıkçası, bu daha geniş bir savaş haline gelirse tüm taraflar acı çekecek, ancak İran'ın bundan daha önce görmediğimiz şekilde rejime karşı gerçek bir tehdit olduğu konusunda çok endişelenmeli.”

Haber Ara